У Житомирі підписали угоду про створення регіонального інноваційно-космічного кластеру «Полісся»

«До підписання угоди про створення регіонального інноваційно-космічного кластеру «Полісся» долучилося 12 сторін. Вони зобов'язуються спільно діяти у сферах розвитку сучасних космічних та геоінформаційних систем і технологій для вирішення завдань інформаційної, продовольчої, економічної та екологічної безпеки, управління регіональним розвитком; реалізації історико-культурних та туристичних проєктів; якісної підготовки відповідних фахівців та проведення наукових досліджень у визначених сферах», - розповіли в університеті.
Функціонування кластера сприятиме формуванню іміджу Житомирщини як інноваційного, високотехнологічного регіону, який розвиває перспективні космічні технології, здійснює підготовку кадрів космічної сфери.
Угоду підписали Житомирська ОДА, Житомирська облрада, Житомирська міськрада, Державне космічне агентство України, Національний центр управління та випробування космічних засобів, Музей космонавтики ім. С.П. Корольова, Житомирський агроекологічний університет, Житомирський військовий інститут ім. С.П. Корольова, Андрушівська народна обсерваторія, ГО «Асоціація Ноосфера», ТОВ «ЕСРАЙ Україна», Центр робототехніки та мейкерства «Robot.ON», Житомирська загальноосвітня школа №8.

 

Американські інженери створили мініатюрну багаторазову ракету

raketa miniАмериканська аерокосмічна компанія Masten Space Systems показала роботу двох нових багаторазових посадочних модулів - Xaero-B і Xodiac. Прототипи здатні відірватися від землі та зависнути над платформою, зберігаючи свою позицію, а також здійснити м'яке приземлення.

Нові модулі являють собою ракети вертикального зльоту та посадки, здатні здійснювати польоти в максимально короткі терміни. Під час проведення випробувань апарати за одну годину зробили п'ять злетів і приземлень.

Xaero-B названий на честь свого попередника, корабля Xaero, знищеного в 2013 році. Новий апарат приблизно на один метр вищий за попередню модель, висота його становить близько 4,5 метрів.

Науковці випробували нову технологію надшвидкісних польотів

litak speedАвстралійські дослідники провели успішні випробування двигуна, за допомогою якого авіалайнери зможуть здійснювати подорожі з Лондона до Сіднея всього за дві години. Проведений тест стане частиною серії з десяти спільних випробувань під керівництвом військових і вчених з Австралії та США.

На випробувальному полігоні Вумера в Австралії команда фахівців підняла експериментальний гіперзвуковий реактивний двигун, прикріплений до ракети-носія на висоту 278 кілометрів, досягнувши максимальної швидкості в 7,5 Маха - в сім разів більше швидкості звуку.

Це набагато швидше, ніж реактивний авіалайнер "Конкорд". При такому прискоренні, літак може досягти будь-якої точки планети за кілька годин. Наразі рекорд швидкості для пілотованого повітряного апарату складає 6,72, Маха і був встановлений в 1960 році на експериментальному американському літаку X-15.

Український марсохід-стрибунець - серед лідерів у конкурсі NASA

marsohidУкраїнський проект Mars Hopper, що пропонує новітній спосіб пересування поверхнею Марсу, пройшов до півфіналу світового хакатону NASA SpaceApps Challenge і зараз серед лідерів голосування за вихід у топ-5. Про це повідомляє ресурс "Платформа".

"У квітні цього року по всьому світу в черговий раз пройшов хакатон NASA SpaceApps Challenge, в якому вперше взяли участь і українці. При цьому вітчизняний проект Mars Hopper пройшов до півфіналу, випередивши більше сотні інших. Зараз у категорії "Вибір людей" триває відкрите голосування, яке обирає п’ять найкращих з 25 півфіналістів. В лідери вибились українці та македонці, які і борються за перемогу", - йдеться у повідомленні.

Інженери створили «липучку» для космічного сміття

kosmos lypuchkaСінгапурський стартап Astroscale створив прототип супутника, який буде збирати космічне сміття, що знаходиться на навколоземній орбіті. Про це повідомляє портал Motherboard.

Новий супутник компанії ADRAS 1 має вагу близько 120 кілограмів і складається з двох частин під назвою «Mother» та «Boy». На ньому розміщено устаткування, яке дозволить автономно виявляти сміття, а також рухатися в його напрямку. Конструкція базової частини супутника – «Mother» – була натхненням, спричиненим японськими мікросупутниками Hodoyoshi-3 та Hodoyoshi-4, які були запущені в 2014 році Японським агентством аерокосмічних досліджень JAXA. Частина «Boy», яка буде безпосередньо збирати сміття з орбіти, розміщена у верхній частині компонента «Mother» і повинна буде від нього відокремитися в космосі.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Міжнародна Технологічна зустріч «Нанотех…

04-12-2013 Anna - avatar Anna

22 листопада 2013р. відбулася Міжнародна Технологічна зустріч «Нанотехнології та наноматеріали для бізнесу і виробничої сфери». Під час заходу були представлені розробки, створені в результаті виконання чотирьох етапів Державної цільової науково-технічної...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

16-06-2016 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 14.06.-17.06.2016 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Марина Трещова: Ми віримо тільки в перев…

20-02-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Прикметою ділового життя Росії став справжній бум інтернет- стартапів.