Інженери створили «липучку» для космічного сміття

Сінгапурський стартап Astroscale створив прототип супутника, який буде збирати космічне сміття, що знаходиться на навколоземній орбіті. Про це повідомляє портал Motherboard.

Новий супутник компанії ADRAS 1 має вагу близько 120 кілограмів і складається з двох частин під назвою «Mother» та «Boy». На ньому розміщено устаткування, яке дозволить автономно виявляти сміття, а також рухатися в його напрямку. Конструкція базової частини супутника – «Mother» – була натхненням, спричиненим японськими мікросупутниками Hodoyoshi-3 та Hodoyoshi-4, які були запущені в 2014 році Японським агентством аерокосмічних досліджень JAXA. Частина «Boy», яка буде безпосередньо збирати сміття з орбіти, розміщена у верхній частині компонента «Mother» і повинна буде від нього відокремитися в космосі.

«Воу» чимсь нагадує «липучку» – на його поверхні розміщені листи, покриті спеціальним клеєм, які будуть чіпляти сміття розміром понад 10 сантиметрів (планується, що він сфокусується на самих небезпечних уламках). Після того, як супутник «схопить» уламок, він повернеться в атмосферу Землі для того, щоб знищити себе та налипле сміття.

kosmos lypuchka

Частина супутника ADRAS-1 «Boy». Emiko Jozuka / Motherboard

«Потужний опір повітря і високі температури під час входження супутника в атмосферу примусять супутник і космічне сміття згоріти», – пояснює один з інженерів Astroscale.

Склад клею компанія не розкриває, але відомо, що його піддавали дії радіації та екстремальних температурних коливань в змодельованих космічних умовах.

Запуск супутника запланований на 2018 рік – він повинен підтвердить працездатність прототипу і можливість більш масштабного його використання в майбутньому.

Паралельно компанія працює над IDEA OSG 1 – маленьким супутником розміром 38х38х60 сантиметрів і масою близько 20 кілограм. Він буде збирати дані про кількість дрібного сміття на навколоземній орбіті.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

XIV international scientific conference …

05-12-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

4-5 December 2012, St. Petersburg, Russia XIV международная научно-практическая конференция "Фундаментальные и прикладные исследования, разработка и применение высоких технологий в промышленности и экономике" (Научно-технологические, экономические, финансовые и юридические аспекты, правовая защита...

Володимир Семиноженко: За ефективністю в…

09-12-2012  - avatar

Віддача вітчизняних науковців на 1 долар інвестицій у науку у 5 разів вища, ніж від вчених США та у 7 разів вища, ніж від японських коллег- відзначає Голова державного агентства...

Поглиблення українсько-китайської співпр…

10-12-2015 Олена - avatar Олена

Поглиблення українсько-китайської співпраці в галузі впровадження мікропризмових елементів і структур

Восени 2015 року відбулася низка зустрічей фахівців Інституту проблем реєстрації інформації (ІПРІ) НАН України з китайськими партнерами. Сторони взяли участь у перемовинах і підписали угоду про наукове та виробниче співробітництво...