Учені навчились вирощувати зуби

zubyГрупа учених з японського дослідницького центру в Токіо навчилась створювати повноцінні зуби, вирощуючи їх за допомогою стовбурових клітин. Це тривалий та копіткий процес, але в підсумку людина отримає натуральний зуб.

Щоб зробити таке відкриття японці провели експеримент на лабораторних гризунах. Їм в лунку з видаленим зубом вживили декілька стовбурових клітин, а потім стежили за їх розвитком.

Виявилось, що після того як стовбурові клітини починають ділитися і розповсюджуються в організмі, в таких лунках формується новий зуб.

Вчені відкрили фермент, який збільшує вихід біомаси рослин вдвічі

ripakВ Університеті Гуелфа (Канада) вченим вдалось підвищити врожайність арабідопсису на 400% і, принаймні, вдвічі збільшити вихід біомаси.

Завдяки типово лабораторній рослині, яка схожа на культурну і використовується для випробувань різних теорій, науковці відкрити фермент, який у майбутньому значно прискорить ріст культур для виробництва біопалива, передає Агроінвестор.

Канадські вчені сподіваються, що на полях буде досягнута десята частина від лабораторного ефекту. «Врожайність біоенергетичних культур може збільшитись на 40-50%, - вважають в Університеті Гуелфа. – При цьому в результаті селекції врожайність культур для отримання біопалива зазвичай збільшується лише на 1-2%».

Науковці планують виростити в людському мозку нові нейрони

neyron stovburАмериканські науковці розробили нову методику пересаджування донорських нейронних стовбурових клітин у мозок. Відкриття дасть фахівцям можливість замінювати мозкові клітини, що допоможе при процедурах відновлення пам'яті. Дослідники імплантували нейронні стовбурові клітини в гіпокамп (частина головного мозку, що відповідає за створення нових спогадів і об'єднання їх з емоціями), запустивши процес регенерації пошкоджених тканин.

"Ми вибрали гіпокамп, оскільки він грає важливу роль в процесі навчання, формування пам'яті та настрою, - говорить Ашок К. Шетті, професор медичного коледжу при Техаському науковому центрі здоров'я A&M. - Ми зацікавлені в розумінні старіння мозку, а саме гіпокампу, який, схоже, особливо уразливий для вікових змін".

НАСА розробить людську тканину для допомоги в освоєнні далекого космічного простору

tkanyna NASAНАСА за підтримки некомерційної організації Methuselah Foundation’s New Organ Alliance за допомогою нового конкурсу шукає шляхи для просування окремої області біоінженерії.

Проект The Vascular Tissue Challenge надасть переможцю приз в $500,000. Ця сума буде поділена між першими трьома командами, які зуміють представить в контрольованих лабораторних умовах товсту, метаболічно-функціональну судинну тканину людини. Як заявили в НАСА, люди, які стануть першопрохідцями в підкоренні далекого космосу, є самим важливим моментом в подорожі на Марс та за його межі.

Результат цього питання зможе здійснити революцію в охороні здоров’я на Землі, а також може стати складовою важливого набору інструментів, які можна буде використовувати, щоб мінімізувати негативний вплив далекого космосу на першопрохідників.

Інженери створили новий біосенсор для виявлення мутацій ДНК

DNK biosensorБіоінженери з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго розробили електричний графеновий чіп, здатний виявляти мутації в ДНК. В першу чергу технологія призначена для застосування в медичній сфері для скринінгу онкологічних захворювань, а також виявлення вірусних і мікробних послідовностей. Технологія може в режимі реального часу виявити специфічну мутацію ДНК і передати інформацію бездротовою мережею на мобільний пристрій, такий як смартфон або ноутбук.

Чіп складається з ДНК-зонда всередині графенового польового транзистора. ДНК-зонд являє собою фрагмент двохланцюгової ДНК. Чіп спеціально розроблений та виготовлений для захоплення молекули ДНК (або РНК) з однією нуклеотидною мутацією - кожен раз, коли ці фрагменти ДНК (або РНК), зв'язуються з зондом, виробляється електричний сигнал.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

У Житомирському державному університеті …

04-05-2016 Олена - avatar Олена

У Житомирському державному університеті імені Івана Франка відкрили Ресурсний центр зі сталого розвитку

27 квітня 2016 року в конференц-залі Житомирського державного університету імені Івана Франка в рамках Спільного Проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" презентували університетський Ресурсний центр зі сталого розвитку. Метою діяльності...

Швеция начнет импортировать мусор для пр…

31-10-2012 Олена - avatar Олена

 Швеция планирует начать импортировать около 800 000 тонн мусора каждый год, который будет перерабатываться в энергию на специальных заводах.

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №17-18 (2013)

13-05-2013 Олена - avatar Олена

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №17-18 (2013)

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №17-18 (2013) СКАЧАТИ Видання «Наука сьогодні». Періодичність: двічі на місяць. Метою журналу є забезпечення оперативною інформацією про події, здобутки, досягнення у сфері фундаментальних і прикладних наук, високих технологій як...