Програма збільшення потужностей поновлюваної енергетики активно розвивається

SESЗа підсумками 2013 року сумарна встановлена потужність об'єктів поновлюваної енергетики збільшилася на 81,7%, або на 539,1 МВт — до 1,2 ГВт. Це на 50,6% більше, ніж потужності, введені у 2012 році (за даними  Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України).

На думку експертів енергоринку, в останні кілька років в Україні інвестування у поновлювані джерела енергетики набирає обертів. І хоча частка енергії, виробленої з поновлювальних джерел енергії (ПДЕ), поки ще незначна (0,7% від загального виробництва електроенергії, виробленої за 11 місяців 2013 року), але в найближчі роки вона буде стрімко рости.

Так, за підсумками 2013 року з поновлюваних джерел енергії (ВЕС, СЕС, біомаса, малі ГЕС) було вироблено 1,5 млрд. кВт-год без урахування великих ГЕС.

Інтерес інвесторів до поновлюваної енергетики експерти пов'язують із активною стимулюючою політикою держави. Вони нагадують, що в Україні існує стимулювання виробництва поновлюваної електроенергії у вигляді «зеленого» тарифу; пільг в оподаткуванні; пільгового режиму приєднання до електричної мережі.

Відповідно до Закону України «Про електроенергетику», «зелений» тариф — це спеціальний тариф, за яким закуповується електрична енергія, вироблена на об'єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії — вироблена лише малими гідроелектростанціями). У цьому ж Законі мала ГЕС визначається як електрична станція, яка виробляє електричну енергію за рахунок використання гідроенергії, встановлена потужність якої не перевищує 10 МВт.

Згідно із зобов'язаннями, взятими на себе Україною як членом Європейського енергетичного співтовариства (ЄЕС), до 2020 р. необхідно довести частку енергії з поновлюваних джерел у енергобалансі до 12%.

Водночас Директивами Європейської Комісії встановлено, що до 2020 року частка поновлюваних джерел енергії в країнах Європейського Союзу повинна підвищитися до 20%. При цьому рівень використання біопалива у транспортному паливі повинен зрости до 10%.

Експерти зазначають, що в Євросоюзі у сфері поновлюваних джерел енергії найбільш показовим є досвід Німеччини. Згідно з даними Німецької асоціації енергетики та водного господарства (BDEW), частка поновлюваних джерел енергії, таких як вітрова енергія, сонячна енергія, біомаса і гідроенергія, зросла у 2013 році в Німеччині до 23,4% з 22,8% у 2012 році.

Аналітики енергоринку переконані, що Україна має достатній потенціал розвитку ПДЕ, який може забезпечити до 30% від загального споживання енергетичних ресурсів до 2030 року.

         При цьому річні обсяги заощадження традиційних паливно-енергетичних ресурсів за рахунок ПДЕ у 2030 році можуть становити 98,0 млн. тонн умовного палива (у. п.). Загальні обсяги заощадження традиційних паливно-енергетичних ресурсів в Україні за період з 2012-го до 2030 року становитимуть 792,82 млн. тонн у. п.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Підсумковий семінар конкурсу Проблемної …

07-02-2015 Anna - avatar Anna

Підсумковий семінар конкурсу Проблемної ключової лабораторії фізики високих енергій (Ф58) Державного фонду фундаментальних досліджень

3 лютого 2015 року відбувся підсумковий семінар за результатами виконання проектів цільового тематичного конкурсу Проблемної ключової лабораторії фізики високих енергій (Ф58) Державного фонду фундаментальних досліджень. Представники НЦ "Харківський фізико-технічний інститут",...

Грантові схеми для розширення участі пре…

17-03-2015 Anna - avatar Anna

Грантові схеми для розширення участі представників країн Центральної Азії та Східної Європи в інформаційних днях ЄС - cтрок подачі проектних пропозицій подовжено!

В рамках проектів IncoNet EaP та IncoNet CA було розроблено грантову схему для розширення участі представників країн Центральної Азії та Східної Європи в інформаційних заходах ЄС з тематикою, орієнтованою на...

В Україні можуть створити Національний ф…

10-11-2015 Олена - avatar Олена

В Україні можуть створити Національний фонд досліджень

Національний фонд досліджень України та Національна рада України з питань розвитку науки і технологій утворюються з метою "стимулювання фундаментальних та прикладних наукових досліджень, розвитку національного дослідницького простору та його інтеграції...