Представники ДСІВ та Укрпатенту взяли участь в 17-й сесії Комітету з розвитку та інтелектуальної власності ВОІВ

logo WIPOЗ 11 по 15 квітня 2016 року в штаб-квартирі Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) у м. Женева відбулася сімнадцята сесія Комітету з розвитку та інтелектуальної власності ВОІВ.

У роботі Комітету взяла участь делегація України, до складу якої увійшли представники Державної служби інтелектуальної власності України (ДСІВ) та Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент).

Під час роботи сесії розглядалися ініціативи ВОІВ, пов’язані з розвитком сфери інтелектуальної власності на локальному та міжнародному рівнях. Широко обговорювалися заходи ВОІВ, направлені на досягнення цілей у сфері розвитку інтелектуальної власності, проведений аналіз заходів, пов’язаних з передачею технологій.

Неабияку увагу було приділено питанню реалізації пілотного проекту щодо прискореного передання технологій НДДКР у цілях зміцнення технічного потенціалу з освоєння науково-технічних досягнень університетів і виробничого сектору на місцевому рівні.

Предметом жвавої дискусії учасників засідання став представлений Секретаріатом ВОІВ документ CDIP/17/5 «Механізм оновлення Бази даних про гнучкі можливості», яким запропоновано можливі варіанти її оновлення.

База, про яку йдеться у вищезгаданому документі, є корисним механізмом, який відкриває доступ до даних про набір гнучких можливостей, пов’язаних з патентами, багатосторонньою нормативною базою та процесом їх реалізації через законодавство на національному й регіональному рівнях. Ідеться, зокрема, про примусові ліцензії й використання їх державою; вичерпання прав; винятки щодо регуляційного тестування; винятки щодо досліджень; виключення з режиму охорони корисних моделей тощо.

Делегація України внесла пропозицію доповнити документ новим пунктом, відповідно до якого Секретаріат аналізуватиме оновлені положення на предмет їх відповідності змісту й критеріям, узгодженим з КРІВ у ході обговорення кожної гнучкої можливості, і протягом шести місяців публікуватиме в Базі даних свої коментарі з приводу названої відповідності.

Пропозиція делегації України була підтримана та детально розглядатиметься Секретаріатом у міжсесійний період.

Участь у засіданні Комітету ВОІВ з розвитку та інтелектуальної власності надала можливість проаналізувати ключові моменти, які стосуються реалізації Порядку денного у сфері розвитку та інтеграції ІВ в регулярну програмну діяльність та роботу різних органів ВОІВ; дослідити діяльність ВОІВ щодо надання технічної допомоги країнам з різних регіонів світу з метою визначення її ефективності, впливу та актуальності тощо.

За матеріалами ДСІВ та Укрпатенту

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Транспорт майбутнього – Hyperloop – през…

14-09-2015 Олена - avatar Олена

Транспорт майбутнього – Hyperloop – презентували в Іспанії

Уявіть пасажирський транспорт, який мчить зі швидкістю... 1200 кілометрів на годину! І це – не вигадка фантастів, а цілком обґрунтована ідея американського бізнесмена і винахідника Елона Маска, яка може стати...

Презентація програми «Івано-Франківськ –…

07-10-2015 Олена - avatar Олена

Презентація програми «Івано-Франківськ – енергоефективне місто» у Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу

6 жовтня 2015 року на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) відбулась презентація програми «Івано-Франківськ – енергоефективне місто». Мета - підвищення енергоефективності та зменшення залежності міста від...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

11-08-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 07.08.-11.08.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...