Всеукраїнський конкурс «Винахід року» завершено!

Vynahid 2015Завершився Всеукраїнський конкурс «Винахід року – 2015». Конкурсна комісія визначила переможців і висловлює подяку всім учасникам цьогорічного конкурсу за творчий порив та цікаві перспективні роботи.

Конкурс «Винахід року» проводиться Державним підприємством "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент) під егідою Державної служби інтелектуальної власності України з метою популяризації винахідницької діяльності серед широких верств науково-технічної громадськості України, заохочення роботодавців до впровадження у виробництво результатів інтелектуальної праці, а також для виявлення найбільш талановитих та перспективних розробок і привернення до них уваги як вітчизняних, так і іноземних підприємців та інвесторів. Конкурс є відкритим для підприємств, установ, організацій, дослідницьких груп незалежно від їх відомчої підпорядкованості, форм власності та місця знаходження, а також для індивідуальних винахідників. Функції Оргкомітету конкурсу покладено на відділення інновацій Укрпатенту, яке виконує науково-методичне та організаційне забезпечення Конкурсу.

Прийом конкурсних матеріалів у 2015 році розпочався 05 жовтня й тривав до 10 грудня. Протягом цього періоду проходила активна інформаційно-рекламна кампанія. Інформацію про Конкурс надсилали безпосередньо підприємствам, вищим навчальним закладам та науковим установам України. Фахівці відділення інновацій надавали численні консультації щодо умов участі в Конкурсі та правил підготовки конкурсних матеріалів.

Оргкомітет здійснював прийом та реєстрацію конкурсних матеріалів, перевірку їх відповідності умовам Конкурсу, попередню оцінку матеріалів за встановленими критеріями. Було проведене засідання Експертної ради та підсумкове засідання Конкурсної комісії.

Усього на конкурс у 2015 році подано 394 роботи, серед яких 161 винахід і 233 корисні моделі, що становить 41 % і 59 % відповідно. Також варто зазначити, що 315 конкурсних робіт (80 % від загального обсягу) було подано вищими навчальними закладами України.

Згідно із змінами, внесеними цього року в Положення про конкурс, до категорії «Кращий винахід серед молоді» потрапила 21 робота, авторами яких є винахідники, яким не більше ніж 35 років. За галузевими номінаціями подані на конкурс роботи розподілилися таким чином:

Будівництво – 15;

Сучасні промислові технології та нова техніка – 75;

Енергетика та енергоефективність – 35;

Розвиток транспортних систем – 12;

Інформаційні та комунікаційні технології – 38;

Екологія – 16;

Нові речовини і матеріали – 18;

Технології агропромислового комплексу – 64;

Медицина – 46;

Фармацевтика – 23;

Харчове виробництво – 12;

Металургія – 24;

Оборона і державна безпека –- 6.

Ще 10 робіт були відхилені як такі, що не відповідають умовам конкурсу.

Серед регіонів України найбільше робіт подали Київ і Київська область (152), далі йдуть Харківська (75), Дніпропетровська (24), Запорізька (23), Львівська (22) та Одеська (21) області. Жодної роботи не надійшло з Івано-Франківської та Тернопільської областей. Інші області подали на Конкурс лише один-два патенти, тому не брали участі у визначенні кращого винаходу в регіоні.

На першому етапі всі роботи пройшли первинну оцінку за критеріями, встановленими в Положенні про конкурс.

На другому етапі експерти Укрпатенту повторно оцінювали конкурсні роботи. Фахівці мали право додавати до оцінки за загальними критеріями ще до 20 балів за «якісні» показники – оригінальність технічного рішення, складність поставленої і вирішеної задачі, соціальну або гуманітарну значущість, актуальність тощо. У підсумку до фінальної частини Конкурсу вийшло 285 робіт.

Результати повторної оцінки ретельно проаналізувала Експертна рада Конкурсу. Усі роботи, які дійшли до фінальної частини, розглядалися як претенденти на перемогу в абсолютній категорії «Кращий винахід року», «Краща корисна модель», «Кращий винахід року серед молоді», «Краща корисна модель серед молоді». Номінантів визначали за кількістю набраних балів з урахуванням інших показників, причому перевагу надавали винаходам, які пройшли кваліфікаційну експертизу, на відміну від корисних моделей, патенти на які видаються під відповідальність заявника без перевірки їх відповідності умовам патентоздатності. Також брався до уваги й той факт, чи складає робота-претендент комплекс винаходів або корисних моделей, призначених для вирішення певної проблеми й об’єднаних між собою, наприклад, технологічним процесом.

За результатами другого туру Експертна рада подала на розгляд Конкурсної комісії пропозиції щодо нагородження переможців в абсолютній номінації «Кращий винахід року», «Краща корисна модель року», «Кращий винахід серед молоді», «Краща корисна модель року серед молоді», у галузевих та регіональних номінаціях, а також запропонувала нагородити спеціальною відзнакою кілька патентів, які заслуговують на окрему увагу й заохочення. На засіданні Конкурсної комісії 06 квітня цього року були розглянуті результати роботи Експертної ради, проаналізовані підсумки конкурсу «Винахід року – 2015» і визначені переможці.

Кращим у 2015 році став винахід за патентом № 97584В «Спосіб транспортування вакуумно-дугової катодної плазми із фільтруванням від макрочасток і пристрій для його здійснення», створений в Національному науковому центрі «Харківський фізико-технічний інститут»; друге місце присуджено винаходу за патентом № 108131 «Паливний відсік верхнього ступеня ракети-носія», патентовласник – Державне підприємство «Конструкторське бюро "Південне" ім. М.К. Янгеля»; на третьому місці – винахід за патентом № 110280 «Міцелярна композиція для доставки протиракового препарату», патентовласник – Київський національний університет ім. Т.Шевченка. Ці винаходи були беззаперечними лідерами як першого, так і другого туру конкурсу, оскільки набагато випередили інші роботи за кількістю набраних балів.

Також визначені переможці в абсолютній номінації «Краща корисна модель року», «Кращий винахід серед молоді», «Краща корисна модель року серед молоді», володарі першості за сімнадцятьма областями та в тринадцяти галузевих категоріях, причому в Харківській області Конкурсна комісія вирішила, як виняток, присудити одразу два перші місця.

Конкурсна комісія нагородила спеціальною відзнакою низку корисних моделей за ефективне рішення в галузі медицини: патент на корисну модель № 78585 «Спосіб використання пов'язки вуглецевої сорбуючої медичного призначення» та патент на корисну модель № 92082 «Перев'язувальний засіб на основі вуглецевих волокнистих сорбентів», патентовласник – Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАНУ.

Повний перелік переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід року – 2015» наведений у таблиці результатів. Детальніша інформація про ці роботи представлена в спеціальному каталозі.

Для нагородження Медаллю ВОІВ у категорії «Жінки-винахідники» Конкурсна комісія висунула дві групи жінок, авторів патентів № 109078 «Штам бактерій Lactobacillus paracasei, що використовується у виробництві функціональних добавок для сільськогосподарської птиці» та № 104976 «Кисломолочний продукт "Віталакт" для дітей», патентовласник – Інститут продовольчих ресурсів НААН. Загалом у цьогорічному конкурсі брали участь п’ятнадцять жіночих авторських колективів.

Нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід року – 2015» відбудеться 22 квітня о 10-00 цього року в ході урочистостей з нагоди святкування Міжнародного дня інтелектуальної власності у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України в Києві по вул. Грушевського, 30/1.

Вітаємо переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід року», усіх патентовласників та всі авторські колективи й бажаємо натхнення, творчої наснаги, успіхів у створенні та впровадженні інноваційних розробок!

За матеріалами Укрпатенту

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Увага! Корейський інститут науки і техно…

23-03-2015 Anna - avatar Anna

Увага! Корейський інститут науки і технологій надає стипендії на навчання у 2015 році

До МОН України надійшло звернення від Корейського провідного інституту науки і технологій (Korea Advanced Institute of Science and Technology - KAIST) з проханням поширити інформацію щодо надання згаданим навчальним закладом...

Метеолокатор нового покоління розробили …

10-12-2013 Anna - avatar Anna

     У Харківському національному університеті радіоелектроніки (ХНУРЕ) розробила метеолокатор, який працює в кілька разів швидше, ніж існуючі пристрої.      Про це розповів співробітник лабораторії радіолокаційних систем спостереження ХНУРЕ Дмитро Рачков, повідомляє...

Свято науки в КНТУ

18-04-2014 Anna - avatar Anna

Свято науки в КНТУ

Традиційно наприкінці другої декади квітня в Кіровоградському національному технічному університеті проходить «День науки». Протягом цього дня замість звичних лекційних чи практичних занять відбуваються різноманітні наукові заходи: конференції, олімпіади, семінари, виставки. Оскільки...