Відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми судового захисту прав інтелектуальної власності в Україні»

Sluzhba IV

29 січня 2016 року відбувся круглий стіл на тему «Актуальні проблеми судового захисту прав інтелектуальної власності в Україні», організований Національною академією правових наук України, Науково-дослідним інститутом інтелектуальної власності та Державною службою інтелектуальної власності України (ДСІВ).

Активними учасниками заходу стали представники судової гілки влади, з-поміж яких, зокрема, Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов.

Олена Орлюк, директор НДІ ІВ НАПрН України, відкриваючи захід, привітала учасників і колег та відмітила, що наука сьогодні переживає складні часи.

"Безумовно, потрібно відроджувати співпрацю між різними гілками влади, адже без еволюційного розвитку постраждають усі. Процес реформування нині відбувається в усіх напрямах, і основним завданням фахівців у сфері інтелектуальної власності (ІВ) є доведення законотворчих ініціатив до стадії створення якісного законодавчого акта, – підкреслила Олена Орлюк. –Упевнена, що цим заходом ми розпочинаємо низку наукових та практичних круглих столів, конференцій і семінарів, які проводитимуться в цьому році спільно з державними органами. Перед нами стоїть важливе завдання – глибоке реформування сфери ІВ. Ідеться передусім про законодавство, яке має бути приведене до євростандартів. Також украй необхідним є реформування наукової діяльності. А сьогоднішній захід ми присвятили не менш складній, але так само важливій складовій ІВ – судовому захисту прав ІВ в Україні. Без належного якісного судового захисту, кожен з нас це розуміє, Україна не зможе претендувати на високі міжнародні рейтинги – ні як інвестиційно приваблива країна, ні як країна, у якій за міжнародними показниками підтверджуються відповідні стандарти захисту прав і свобод".

Від державної системи правової охорони інтелектуальної власності України учасників круглого столу привітала Інна Шатова, начальник управління правового забезпечення промислової власності ДСІВ. У своїй промові вона наголосила на значущості судового напряму в галузі ІВ для ДСІВ. "Система ІВ наразі реформується з урахуванням законодавства ЄС. Що стосується власне судового розгляду та захисту прав ІВ, то ДСІВ вже розробила законопроект, спрямований на регламентацію вищеназваних процесів. Цей документ у липні минулого року був поданий до Мінекономрозвитку. Дуже сподіваємося, що в цьому році всі наші законотворчі ініціативи потраплять до Верховної Ради. Доля цього нормативно-правового акта особливо важлива у зв’язку з набуттям чинності економічною частиною Угоди про асоціацію між Україною та ЄС з 1 січня 2016 року. Вона також закликала учасників круглого столу, а це широке коло зацікавленої громадськості – патентні повірені, судді, науковці, адвокати, юристи та судові експерти, – до діалогу й обміну думками для формування спільних поглядів і шляхів, які дозволять розвивати та оптимізувати і сферу ІВ, і законодавство.

Богдан Львов, Голова Вищого господарського суду України, подякував організаторам за запрошення та прокоментував для колег актуальність питання розмежування юрисдикції.

"На сьогодні спори, пов’язані з ІВ, вирішують три юрисдикції: загальні, адміністративні, господарські. Проте Вищий господарський суд виступав і продовжує виступати з пропозицією щодо створення патентного суду – безперечно, у разі потреби й за наявності умов для такого суду. Суд з ІВ буде ще ширшим – можуть бути включенні питання не лише промислової власності, а й авторського права та суміжних прав. Нині Європа створює єдиний суд – патентний і спільний з авторських та суміжних прав", – розповів Богдан Львов.

Жваву дискусію спричинило порушення питання Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей, на якому зупинилась Інна Шатова. Вона переконана в необхідності забезпечення режиму максимального сприяння особам, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, для яких питання розгляду заявок та підтримання чинності охоронних документів усе ще актуальні. "Є дві основні проблеми, перша – несвоєчасна сплата збору за підтримання чинності патентів та свідоцтв, а друга – несвоєчасна відповідь на повідомлення закладу експертизи чи на попередню відмову в реєстрації", - розповіла Іна Шатова.

Доповідачами на круглому столі стали фахівці Державного підприємства "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент). Микола Потоцький, начальник відділу організації захисту прав та розгляду звернень громадян, розповів про законопроектні ініціативи ДСІВ щодо підвищення рівня захисту прав ІВ в Україні. Зокрема, в один із законопроектів були імплементовані положення Директиви про захист прав інтелектуальної власності від 2004 року. Проектом пропонується внести зміни до Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України та відповідних процесуальних кодексів. Законопроектом доповнюється перелік осіб, які можуть звернутися до суду: організації колективного управління майновими правами інтелектуальної власності та професійні захисні організації. Також удосконалюється порядок витребування доказів (суд може витребувати банківські, фінансові та комерційні документи, за умови забезпечення конфіденційності інформації).

За словами Миколи Потоцького, законопроект містить норму про право на інформацію. Так, суд може постановити ухвалу про витребування інформації щодо походження й мережі розповсюдження товарів або послуг, щодо яких порушуються права інтелектуальної власності, від особи-порушника.

Проблеми підвідомчості спорів про визнання недійсними прав ІВ порушив Вадим Ресенчук, головний фахівець відділу організації захисту прав та розгляду звернень громадян Укрпатенту. Він підкреслив, що ДСІВ продовжує відстоювати позицію про неможливість розгляду спорів про право у порядку адміністративного судочинства.

У рамках круглого столу його учасники мали змогу обговорити й деякі інші теми, а саме:

"Сучасні реалії теорії і практики судової юрисдикції при здійсненні захисту прав ІВ в Україні" (доповідач –О. Штефан, заввідділу авторського права і суміжних праві НДІ ІВ НАПрН України);

"Щодо процедури судового захисту прав авторів на тимчасово окупованих територіях України" (доповідач –А. Шабалін, м.н.с. відділу узагальнення експертної та судової практики НДІ ІВ НАПрН України).

За матеріалами ДСІВ

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Инвестиционный фонд Russia Partners буде…

20-06-2012 Светлана - avatar Светлана

Сегодня стало известно о том, что один из крупнейших фондов прямых инвестиций в России Russia Partners заключил с инновационным фондом Сколково партнерское соглашение, согласно которому Russia Partners получает доступ к...

Сверхустойчивый лазер: GPS станет точнее

13-04-2012 Олена - avatar Олена

 Физики из Объединенного института лабораторной астрофизики (JILA) продемонстрировали новый тип лазера, который в 100-1000 раз более устойчив по частоте, чем обычный. Этот тип лазера может повысить точность самых современных атомных...

Футуролог Рей Курцвейл: «Техніка змінюєт…

16-01-2012 Олена - avatar Олена

В лютому в Москві зберуться ся вчені з усього світу, щоб зрозуміти, яке майбутнє нас чекає 16 лютого 2012 в Москві в готелі «Редіссон САС Слов'янська» відбудеться “круглий стіл” «Інвестиції...