Розроблено Концептуальні засади розвитку сфери інтелектуальної власності України

Sluzhba IV18 серпня 2015 року під час наради з питань реформування державної системи правової охорони інтелектуальної власності (Системи), яка відбулась під головуванням Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, було доручено розробити пропозиції стосовно концептуальних засад реформування Системи з урахуванням світового досвіду.

Державною службою інтелектуальної власності України (ДСІВ) було створено робочу групу з розробки концептуальних засад розвитку сфери інтелектуальної власності, до участі в якій запрошено науковців, адвокатів, патентних повірених, судових експертів, представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України, Асоціації патентних повірених України, Асоціації правників України, Асоціації адвокатів України, науково-дослідних установ, експертів проекту «EasyBusiness» та інших фахівців у цій сфері. Проект Концептуальних засад розвитку сфери інтелектуальної власності України (Концептуальні засади) було розміщено на офіційному веб-сайті ДСІВ у розділі «Ініціативи та пропозиції» для публічних консультацій з громадськістю.

Під час обговорення проекту документа учасниками робочої групи було вирішено провести опитування представників сфери щодо актуальних проблем, над вирішенням яких має працювати ДСІВ у короткостроковому періоді. З цією метою ДСІВ розробила анкету-запитальник, яка була розіслана членам робочої групи.

28 жовтня цього року проект Концептуальних засад, доопрацьований з урахуванням результатів опитування, був винесений на повторний розгляд робочої групи, яка в цілому схвалила запропоновану редакцію документа.

З метою отримання наукових рекомендацій Концептуальні засади було винесено на розгляд Науково-експертної ради при ДСІВ (НЕР)1, яка 17 грудня 2015 року схвалила та рекомендувала ДСІВ направити їх до Мінекономрозвитку для врахування під час розробки Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності України.

Концептуальні засади містять пропозиції щодо розвитку сфери інтелектуальної власності, задачі, які необхідно вирішити для досягнення мети, принципи та визначальні напрями розвитку, а також визначення місця національного відомства з питань інтелектуальної власності у системі центральних органів виконавчої влади України та основних функцій, які воно має виконувати з метою забезпечення належної правової охорони інтелектуальної власності в сучасних умовах розбудови інноваційної економіки.

Вказані пропозиції розроблялися з урахуванням досвіду Всесвітньої організації інтелектуальної власності та рекомендацій слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти «Інтелектуальна власність в Україні. Стан та концептуальні засади розвитку», затверджених рішенням Комітету від 17 червня 2015 року (Рекомендації Комітетських слухань), та Парламентських слухань на тему: «Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави», схвалених Постановою Верховної Ради України від 11.02.2015 № 182-VIII (Рекомендації Парламентських слухань).

Рекомендаціями Парламентських слухань (пункт 4.5) Кабінету Міністрів України доручено уточнити функції Міністерства освіти і науки України та Мінекономрозвитку в частині повноважень щодо трансферу технологій та питань інтелектуальної власності та повернути ДСІВ у підпорядкування Міністерства освіти і науки України.

Рекомендаціями Комітетських слухань (пункт 2.2) Кабінету Міністрів України рекомендовано розглянути питання з реорганізації ДСІВ у Державну службу України з питань інтелектуальної власності як центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

Робоча група з розробки концептуальних засад розвитку сфери інтелектуальної власності та НЕР підтримали позицію, викладену в Рекомендаціях Комітетських слухань, та дійшли згоди про те, що першочерговим заходом у напрямі удосконалення організації державного управління в цій сфері є створення центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України, фінансування здійснюється за рахунок зборів за дії, пов'язані з охороною прав інтелектуальної власності, та покладення на нього функцій щодо формування і реалізації державної політики в сфері інтелектуальної власності, інноваційної діяльності та трансферу (передачі) технологій.

21 грудня 2015 року Концептуальні засади розвитку сфери інтелектуальної власності України було направлено на розгляд до Мінекономрозвитку, а також розміщено на цьому веб-сайті у розділі «Ініціативи та пропозиції ДСІВ».

1 Довідково: Науково-експертна рада при ДСІВ - дорадчий орган, створений відповідно до Закону України "Про центральній органи виконавчої влади" та Положення про ДСІВ, членами якого є представники секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Академії правових наук України, Науково-дослідного центру судової експертизи з питань інтелектуальної власності, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Української Групи Міжнародної асоціації з охорони інтелектуальної власності, Всеукраїнської асоціації представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених), Всеукраїнського об’єднання суб’єктів авторських і суміжних прав «Оберіг», Коаліції виконавців і продюсерів України, Асоціації музичної індустрії України, Об’єднання підприємств «Український музичний альянс», Європейської Бізнес Асоціації, Американської Торгівельна Палати в Україні, Асоціації правників України, Торгово-промислової палати в Україні, Вищого господарського суду України, Вищого адміністративного суду України, Асоціації адвокатів України, журналу «Інтелектуальна власність в Україні».

Завантажити презентацію "Концептуальні засади розвитку сфери інтелектуальної власності України" (PPT, 217 КБ)

За інформацією ДСІВ

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Тыва: ожидается увеличение на 25% числа …

16-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

15.11.2012 В республике при государственной финансовой поддержке начиная с 2007 года в дополнение к четырем действовавшим малым инновационным компаниям создано еще 23 компании, реализовано два крупных инвестиционных проекта: проект Тувинского НИИ...

12-15 вересня - ХХІ Міжнародна науково-п…

11-05-2016 Олена - avatar Олена

12-15 вересня - ХХІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки»

Міністерство освіти і науки Україні спільно з Національною академією наук України, Науковою радою з наукознавства Міжнародної асоціації академій наук, Інститутом досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М.Доброва НАН України...

У Києві розробили новітній модуль дистан…

18-05-2016 Олена - avatar Олена

У Києві розробили новітній модуль дистанційного управління зброєю

ДП «Київський бронетанковий завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», розробив новітній кулеметно-гранатометний модуль для бойової техніки. На нього встановлена інноваційна комп’ютерна система управління вогнем «Каштан», розроблена київським «НВП «АТ-системи»...