ДСІВ для малого та середнього бізнесу

 Sluzhba IV

Здійснивши свій вибір в напрямку асоціації з країнами Європейського союзу (далі – ЄС), Україна взяла на себе зобов’язання щодо поліпшення умов ведення бізнесу і наближення до європейської політики у сфері розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва.

У країнах з ринковою економікою малі та середні підприємства в кількісному вимірі становлять абсолютну більшість підприємств (ЄС – 99,8%, Німеччина – 99,5%, Велика Британія – 99,7 %, Чехія – 99,9%, Польща – 99,8%). Вони представлені практично у всіх секторах економіки, але їхня роль є особливо важливою в тих галузях, у яких відсутній великий бізнес. Світовий досвід засвідчує, що більшість новостворених робочих місць концентрується саме у секторі малого та середнього бізнесу.

Разом з тим, Україна на сьогодні не використовує повною мірою потенціал малого та середнього бізнесу, в тому числі у розвитку інноваційної, творчої діяльності та безпосередньо впровадженні результатів такої діяльності у виробництво.

Варто наголосити, що дохід фірм може значно зрости завдяки інноваціям, які охороняються правом інтелектуальної власності (ІВ). У середньому, «патентна надбавка», пов’язана із запатентованими винаходами, порівняно з незапатентованими, складає від 180 % до 240 %, залежно від галузі економіки.

Саме молоді компанії, значним чином і все більшою мірою сприяють розвитку системи інтелектуальної власності шляхом впровадження нової продукції і адаптування існуючих товарів до потреб споживачів. Використання прав інтелектуальної власності може дати малим та середнім підприємствам ряд переваг. Так, малі та середні підприємства Євросоюзу, що працюють у сфері інформаційних і комунікаційних технологій та використовують права ІВ, мали на 10 % вищі показники товарообігу, частки ринку та зайнятості, ніж ті, які не використовували права ІВ.

Оскільки малий та середній бізнес має важливе соціальне та економічне значення, постала необхідність у розширенні підтримки підприємницьких ініціатив шляхом створення сприятливих умов для розвитку бізнесу, збільшення поінформованості підприємств тощо. З огляду на це, Державною службою інтелектуальної власності України (ДСІВ) за участю Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), розпочато пілотний проект «Інтелектуальна власність як інструмент інноваційного бізнесу».

За словами Голови ДСІВ Алли Жарінової, актуальність зазначеного проекту полягає в тому, що з 1 січня 2016 року набуває чинності економічна частина Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом, яка зумовлює відкриття як європейських ринків для вітчизняних товарів, так і ринку України для товарів, вироблених в ЄС. Як наслідок – посилена конкуренція між вітчизняними та зарубіжними товаровиробниками. Таким чином, основною метою даного проекту є забезпечення конкурентних позицій національних виробників на європейському ринку та їх захист від іноземної конкуренції, за рахунок правового режиму використання інтелектуальної власності.

У пошуках ефективних інновацій та набутті прав на них для подальшого впровадження власникам малого та середнього бізнесу здебільшого необхідна допомога професіоналів у вирішенні питань, що належать до сфери інтелектуальної власності.

Завантажити презентацію (PPT, 3 МБ )

За матеріалами ДСІВ

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

23 жовтня у Держінформнауки зустрілись і…

25-10-2013 Anna - avatar Anna

23 жовтня 2013 року у приміщенні Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України відбулась зустріч із представниками Корейського агентства з міжнародного співробітництва KOICA. Мета прийому делегації - обговорення...

Кристаллический мир с приставкой «нано»

26-09-2013 Anna - avatar Anna

    В Харькове и Киеве продолжаются доклинические испытания нанокристаллов с целью возможного их использования в медицине для борьбы со злокачественными новообразованиями.

Кабінетом Міністрів схвалено проект розп…

13-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

13 листопада На засіданні Уряду схвалено проект розпорядження Президента України "Про призначення грантів Президента України для обдарованої молоді на 2013 рік".