Відбувся семінар для експертів Укрпатенту

 Ukrpatent1

8 жовтня 2015 року в Державному підприємстві "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент) для експертів відділення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та топографії інтегральних мікросхем (відділення) відбувся навчальний семінар на тему: «Врахування еквівалентних ознак під час встановлення відповідності винаходу (корисної моделі) умові новизни».

Тематика навчання наразі особливо актуальна з огляду на нагальність проблеми боротьби з т.з. патентним тролінгом з використанням патентів України на корисні моделі та потреби покращення застосування патентного законодавства України під час перевірки новизни в ході експертизи запатентованої корисної моделі на відповідність умовам патентоздатності відповідно до частини другої статті 33 Закону України "Про охорону прав на винахід і корисну модель".

Начальник відділення Федір Луценко виступив перед експертами з презентацією, у якій обґрунтовувалася правомірність положень щодо необхідності врахування еквівалентних ознак під час встановлення відповідності винаходу (корисної моделі) умові новизни, які викладені в розділі XXIV Методичних рекомендацій з окремих питань проведення експертизи заявки на винахід (корисну модель), схвалених рішенням Колегії Державної служби інтелектуальної власності України від 18.03.2014, затверджених наказом Укрпатенту від 07.04.2014 № 91 та оприлюднених на сайті Укрпатенту в розділі: «Офіційні публікації» / «Методичні та довідкові видання».

Федір Луценко дав експертам рекомендації та пояснення щодо застосування визначення еквівалентної ознаки, яке наведене в п. 24.2.3 на с. 121 Методичних рекомендацій, під час встановлення факту еквівалентності ознак винаходу (корисної моделі), новизну якого перевіряють, та ознак об’єкта, відомого з рівня техніки.

На прикладі конкретних патентів на корисні моделі, експертиза яких була проведена раніше, було показано напрацювання відділення щодо ефективного використання Методичних рекомендацій для забезпечення якісної експертизи та перешкоджання таким чином зловживанню патентним законодавством України.

Наприкінці заходу відбулася загальна дискусія учасників семінару, предметом якої стали розглянуті особливості проведення експертизи. Учасники обговорили відкриті питання врахування еквівалентних ознак під час перевірки новизни винаходів та корисних моделей і виробили спільні погляди на вирішення можливих проблем. Федір Луценко відповів на чисельні запитання експертів, поділився з присутніми власним досвідом роботи й корисними порадами щодо підвищення ефективності їхньої роботи.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Разработка российских программистов зане…

25-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Инновационная разработка российских программистов, необходимая для проведения онлайн-видеоконференций с большим числом участников, занесена в Книгу рекордов Гиннеса. Об этом сообщили сегодня ИТАР-ТАСС в отечественных компаниях Mind и ExpertSystem, специализирующихся на...

Схвалено Концепцію розвитку Національної…

27-12-2013 Anna - avatar Anna

25 грудня 2013 р відбулось засідання Президії НАН України, на якому було розглянуто питання про Концепцію розвитку Національної академії наук України на 2014-2023 роки. Остаточна редакція Концепції підготовлена з врахуванням...

Херсонщина підвищує свою енергоефективні…

30-10-2013 Anna - avatar Anna

Питання реалізації проекту енергоефективності у секторі централізованого теплопостачання та гранту Фонду Чистих Технологій було обговорено під час зустрічі голови обласної державної адміністрації Миколи Костяка з керівником проекту, економістом з питань...