Мінекономрозвитку представило план реформ у сфері інтелектуальної власності

 

Minekonomrozvytku

     У вівторок, 18 серпня, під головуванням Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка було проведено нараду щодо реформування державної системи захисту прав інтелектуальної власності (ІВ). За підсумками зустрічі затверджено план впровадження реформи системи захисту прав інтелектуальної власності в Україні. 

У заході взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, а саме: Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної фіскальної служби України, Міністерства юстиції України, Міністерства інформаційної політики України, Державної служби інтелектуальної власності України.

Крім того, до обговорення було запрошено представників Посольства США, Американської торгівельної палати в Україні (АСС), Європейської Бізнес Асоціації (ЕВА), а також представників компанії «Майкрософт Україна» та експертів галузі інтелектуальної власності. Таким чином, в обговоренні взяли участь усі сторони процесу реформування системи захисту прав інтелектуальної власності.

Згідно з даними Мінекономрозвитку, наявний стан захисту та охорони прав ІВ в Україні є незадовільним. Серед найбільших проблем, що існують у сфері ІВ, було названо численні порушення авторських прав у мережі Інтернет, а також невиплата гонорарів державним ЗМІ, відсутність чітких правил для організації колективного управління авторськими й суміжними правами. Законодавче регулювання цієї галузі наразі не спроможне забезпечити повноцінний захист прав інтелектуальної власності у цифровому середовищі, що зумовлено, зокрема, слабкістю кримінальних покарань, передбачених за такі порушення, та значною тривалістю процесуальних дій.

Тому, за результатами наради, було вирішено доручити Міністерству економічного розвитку і торгівлі України в місячний термін надати на розгляд Уряду п'ять ключових законопроектів, які стануть основою для реформи державної системи захисту ІВ.

Мета зазначених законопроектів - закріпити головні принципи реформи за ключовими напрямками: захист авторського права в мережі Інтернет, врегулювання ринку адміністрування збору роялті для правовласників, запобігання патентного тролінгу, спрощення процедури ІВ у сфері ІТ-розробок та публічного доступу до ліцензій, а також посилення відповідальності за порушення прав ІВ.

Крім того, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спільно з Держслужбою інтелектуальної власності України проведуть інвентаризацію використання комп'ютерної техніки та програмного забезпечення в органах державної влади, а також запропонують план дій щодо повної легалізації ПЗ в державних установах.

«Сфера авторського права є дуже чутливою до будь-яких раптових змін, тож важливо врахувати інтереси всіх учасників процесу. У захисті авторських прав ми помітно відстаємо від країн Європи, і це відставання необхідно активно скорочувати. Той факт, що в підготовці законодавчих змін брали участь представники правовласників і представники провайдерів дає нам впевненість у тому, що консолідований результат буде дієздатним та ефективним», - зазначила Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів.

«Зміни до закону про авторське право напрацьовувалися вже давно. За кожним з них - довгий період обговорень і редактура, адже в цьому питанні перетинаються інтереси правовласників, споживачів та посередників у вигляді провайдерів послуг. Ми підійшли до етапу затвердження фінальної версії правок. У цьому вигляді вони будуть подані на затвердження Кабінету Міністрів, а потім - у Верховну Раду», - зазначила директор департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності Мінекономрозвитку Олена Мініч.

Нагадаємо, що реформа у сфері захисту об'єктів інтелектуальної власності — це одне з першочергових завдань Уряду на шляху побудови позитивного іміджу України. Створення актуальної законодавчої бази в цій галузі допоможе підвищити інвестиційну привабливість України та зробить неможливим застосування санкцій, як до держави із високим рівнем інтернет-піратства. Крім того, це дозволить наблизити законодавство України до стандартів країн Європейського Союзу та сприятиме виконанню зобов'язань у рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Вчені обговорили проблеми та перспективи…

20-07-2015 Anna - avatar Anna

Вчені обговорили проблеми та перспективи розвитку науки у західному регіоні

8-9 липня 2015 року віце-президент НАН України, голова Секції суспільних і гуманітарних наук НАН України академік Сергій Іванович Пирожков та академік-секретар Відділення економіки НАН України академік Елла Марленівна Лібанова відвідали...

Виступ Президента на урочистому засіданн…

07-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Прес-служба Президента України Віктора Януковича

Вчені Інституту монокристалів НАН Україн…

30-07-2015 Anna - avatar Anna

Вчені Інституту монокристалів НАН України розробили нову революційну броню для важкої техніки - сапфірове скло

    Харківські вчені розробили нову революційну броню для важкої техніки - сапфірове скло. Його жодна снайперська куля не вразить. Таким склом можна захистити оглядове вікно танка, оптику.     В Європі...