Рекорд швидкості наземних радіокомунікацій покращений на порядок

record skorostiКолективу учених та інженерів, що брали участь в проекті ACCESS (Advanced E Band Satellite Link Studies), удалось покращити колишнє найвище значення пропускної здатності радіоканалу в 10 разів. Вони продемонстрували бездротову передачу даних зі швидкістю 6 Гб/с на відстань 36,7 км — між 45-поверховою будівлею Uni-Center в Кельні та Фраунгоферовським інститутом високочастотної фізики та радарних технологій у Вахтберзі.

Експеримент проводився в міліметровому частотному діапазоні 71–76 ГГц, так званій смузі «E band», відведеній для наземного і супутникового зв’язку. Ключем до цього успіху стали ефективні приймачі та передавачі, реалізовані у вигляді повністю монолітно інтегрованих схем міліметрових хвиль (Monolithically Integrated Millimeter Wave Circuits, MMIC). Два інноваційних типи транзисторів для них були розроблені та виготовлені партнером програми ACCESS, Інститутом прикладної фізики твердого тіла (Fraunhofer IAF).

Для випромінювання сигналів застосовувалась гостронаправлена параболічна антена та підсилювач на базі нітриду галію. У приймачі використовувались малошумні підсилювачі з транзисторами, які складаються із шарів арсеніду галію/індію з дуже високою мобільністю електронів.

Наземні радіопередачі в смузі E-band можуть стати рентабельною альтернативою оптоволокна. Інші додатки — швидке розгортання мережевої інфраструктури в зонах стихійних лих і конфліктів, з’єднання між собою базових станцій мобільного зв’язку.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Gmini MagicBook M6FHD

23-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Stfw.Ru: Компания Gmini представила электронную книгу MagicBook M6FHD с ударопрочным экраном Flexible E-Ink.

IT-безпека недостатньо фінансується бізн…

31-10-2013 Anna - avatar Anna

      Багато організацій не усвідомлюють всю серйозність ІТ -ризиків. Це з'ясувалося в ході дослідження Global Corporate IT Security 2013, проведеного експертами незалежного агентства B2B Міжнародний та «Лабораторії Касперського». Майже чверть...

Група фізиків створила транзистор усього…

22-02-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

В останньому номері журналу Nature Communications опублікована стаття об'єднаної групи фізиків з університетів Пердю та Нового Південного Уельсу, де повідомляється про створення транзистора, що складається всього з одного атома фосфору.