В Техаському університеті розроблена «несиметрична» антена

В Інженерній школі Кокрелла Техаського університету (UT Austin) створена інноваційна конструкція антени, яка дозволяє обробляти вхідні та вихідні радіосигнали більш ефективно і без необхідності використання громіздкого та вартісного зовнішнього обладнання.

Винахід, що відкриває шлях до більш швидких, дешевих і вільних від завад телекомунікацій, автори обговорили в статті, яка вийде в березневому онлайновому випуску PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Головна особливість нової антени полягає в порушенні природної симетрії випромінювання, чим характеризуються традиційні антени. В підручниках прийнято вважати діаграми направленості антени для випромінювання та прийому однаковими. Зруйнувавши цю взаємність, інженери UT Austin отримали можливість незалежно і з високою ефективністю управлять вихідними та вхідними сигналами.

antena nesymetrychna

Завдяки цьому можна передавати сигнал, відв’язуючись від шуму та луни, що потрапляють назад в антену, покращити швидкість і надійність цифрових радіокомунікацій, радіоінтерфейсів с всілякими датчиками.

В експериментах в антену одночасно направляли два сигнали: радіочастотний для передачі або прийому та слабкий модулюючий сигнал низької частоти, який повільно змінював властивості антени по мірі проходження по ній радіосигналу. Така модуляція порушувала симетрію між передачею і прийомом. Для деяких напрямків ефективність прийому була в сотні разів меншою, ніж передачі.

Зараз для захисту передавального тракту від потрапляння в нього прийомних сигналів використовуються магнітні ізолятори. Техаські інженери сподіваються, що їх технологія дозволить значно зменшить потребу в таких ізоляторах, що зменшить розміри і вартість телекомунікаційного обладнання. За їх прогнозами, розповсюдження цієї технології на оптичні додатки призведе до створення більш ефективних термофотоелектричних елементів для вилучення енергії з навколишнього середовища.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Премії Верховної Ради України найталанов…

14-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Вітаємо лауреатів премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2012 рік!!!

Студенти НТУУ «КПІ» пройшли практику в Ф…

19-11-2014 Anna - avatar Anna

Студенти НТУУ «КПІ» пройшли практику в ФРН

Група студентів факультету електроніки (з кафедр мікроелектроніки, електронних приладів та пристроїв) 11–24 жовтня ц.р. перебувала в Технічному університеті м. Дрезден (ФРН) на навчально-технологічній практиці (відповідно до Угоди про подвійний диплом...

Оголошено перелік проектів, відібраних д…

24-07-2015 Anna - avatar Anna

Оголошено перелік проектів, відібраних до фінансування за результатами спільного конкурсу НАН України та НАН Білорусі 2015 року

Оголошено перелік проектів, відібраних до фінансування за результатами спільного конкурсу НАН України та НАН Білорусі 2015 року. Перелік проектів http://www.nas.gov.ua/UA/news/Pages/AnnocenmentContent.aspx?ffn1=ID&fft1=Eq&ffv1=2463