«Агродетокс» – біосорбційний детоксикант для очищення ґрунтів від пестицидів

         Inst sorbcij Для захисту рослин від небажаних мікроорганізмів, тварин і бур’янів у сільському господарстві застосовують спеціальні отрутохімікати – пестициди. Окрім виконання важливої функції знищення шкідників, пестицидам, однак, властиво накопичуватися у ґрунті, зменшуючи його фертильність (родючість), а отже, і рівень врожайності вирощуваних на ньому сільськогосподарських культур, та у корисних рослинах, перетворюючи їх на такі, що є небезпечними для споживання у їжу як людиною, так і іншими живими істотами. Для очищення забруднених пестицидами ґрунтів науковці Інституту сорбції та проблем ендоекології (ІСПЕ) НАН України розробили, випробували та запатентували екологічно безпечний біосорбційний матеріал-детоксикант деструктивного типу – «Агродетокс».

    Зазначений препарат є специфічним біосорбційним матеріалом, який містить комплекс мікроорганізмів-деструкторів пестицидів різного хімічного складу, іммобілізованих на сорбційному композиті рослинного походження, активному як щодо пестицидів, і так і щодо мікроорганізмів. Польові експериментальні дослідження із застосування детоксиканту «Агродетокс» для очищення ґрунтів на дослідних полях на Київщині (с. Мирівка, Кагарлицький район) від залишків пестицидів засвідчили високу ефективність препарату. Науковці, наприклад, встановили, що під час вегетаційного періоду розвитку цукрових буряків зелена маса цих рослин зросла на 20-30%, а вага коренеплодів, вирощених на дослідній ділянці, перевищувала вагу коренеплодів із контрольного поля в 1,5 раза. Як з’ясували фахівці ІСПЕ НАН України, загальний вміст пестицидів у досліджуваних ґрунтах зменшився на 89%. Agrodetoks

На фото ліворуч – поле, не оброблене «Агродетоксом», праворуч – оброблене даним препаратом

Польові випробування препарату «Агродетокс» відповідно до заздалегідь розробленої методики було також здійснено в межах території зруйнованого несанкціонованого складу невстановлених пестицидів у Миколаївській області (Першотравневий район). За три місяці дослідники зафіксували суттєве зменшення у ґрунтах концентрації хлорвмісних сполук – до показника в 5,7 мг/кг ґрунту (для порівняння: початкова концентрація вказаного забруднювача становила 18,3 мг/кг ґрунту) – та фосфоровмісних сполук (до значення 4,3 мг/кг ґрунту). Зниження концентрації агрохімічного забруднення склало 70% за 3 місяці і близько 90% – за рік.

Agrodetoks1

 

Зліва направо: насіння, пророщене в чистому ґрунті, у забрудненому пестицидами ґрунті та у ґрунті, очищеному детоксикантом «Агродетокс»

Результати досліджень, здійснених науковцями ІСПЕ НАН України, довели екологічну безпечність біосорбціного детоксиканту «Агродетокс», зафіксували відновлення родючості ґрунтів унаслідок деструкції та усунення забруднювача (пестицидів різної хімічної природи), а також очищення вод меліоративних систем. Усі вищеперелічені властивості «Агродетоксу» уможливлюють отримання екологічно чистої та якісної сільськогосподарської продукції, безпечної для споживачів.

За інформацією Інституту сорбції та проблем ендоекології НАН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Закрытие международного фестиваля «Искус…

11-06-2012 Светлана - avatar Светлана

28 июня в 19.00 в Доме русского зарубежья имени Александра Солженицына состоится церемония закрытия ежегодного международного фестиваля «Искусство науки – 2012».

Резидент Академпарка получил две золотых…

15-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

  Проект вихревого биореактора, разработанный резидентами Академпарка, получил две золотых медали на международной выставке изобретений в Женеве.

У Женеві проголосовано дозвіл Україні зд…

06-10-2015 Олена - avatar Олена

У Женеві проголосовано дозвіл Україні здійснювати функції в сфері інтелектуальної власності на міжнародному рівні

6 жовтня 2015 року під час засідання Асамблеї Міжнародного Союзу патентної кооперації (PCT), яке проходить в рамках 55-ї серії засідань Генеральної Асамблеї держав-членів Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) в м....