Аграрії Миколаївщини пристосовуються до кліматичних змін

 

Перспективам цієї діяльності було присвячено і міжобласну науково-практичну конференцію, яка пройшла на базі корпорації „Миколаївсадвинпром”. В ній взяли участь наукові співробітники НІВіВ „Магарач”, Нікітського ботанічного саду (Крим), ім.Таірова (Одеса), спеціалісти спецгоспів з Миколаївської, Херсонської областей.

Про заходи, які намітили виноградарі та садоводи Миколаївщини по адаптації до кліматичних змін, кореспондент УКРІНФОРМу бесідує з директором „Миколаївсадвинпрому”, заслуженим працівником сільського господарства України, кандидатом економічних наук Вадимом Филипповичем.

- Кваліфікований захист від хвороб та шкідників в умовах зміни клімату є одним з головних факторів розвитку галузі. Що вам вже вдалося зробити у цьому напрямку?

- За останні 10-12 років клімат у нашій зоні різко змінився і це негативно відобразилося на галузі. Тому зараз ми шукаємо нових підходів та прагнемо застосовувати сучасні технології захисту рослин.

Взяти хоча б нинішній рік, який видався занадто складним як в плані агротехнічних, так і захисних заходів. Морозна зима значно пошкодила виноградні плантації та кісточкові культури – персик, абрикос, черешню, тощо. Спецгоспи недобрали значну кількість урожаю, зазнали збитків. Але на цьому наші біди не закінчилися. Високий температурний режим минулого літа та відсутність вологи також зробили свою „чорну справу”.

Сьогодні вже й крапельне зрошення не є панацеєю від посухи. Адже, коли температура землі сягає 60 градусів, міжряддя пересихають і це негативно впливає на рослини. Тому на конференції ми обговорили ці проблеми і виробили стратегію першочергових заходів по підтримці плантацій усіма можливими засобами.

За допомогою вчених ми вже досягли певних успіхів у даному напрямку. Цьому сприяло ведення постійного фітосанітарного моніторингу та своєчасне виконання протягом вегетації усіх захисних заходів.

На мою думку, плантації виноградників та садів мають закладатися вітчизняним посадковим матеріалом, тоді вони будуть стійкішими до наших кліматичних умов та хвороб.

- Яку роль у плані захисту рослин відіграють хімічні засоби? Наскільки інтенсивно користуються ними господарники, щоб зберегти урожай?

- Роль хімікатів при даних кліматичних умовах зростає, без них неможливо виростити нормальний урожай. Адже умови для розвитку захворювань та шкідників стають дедалі комфортнішими через низькі температури взимку і високі влітку. Інша справа, що ціна на хімікати за останні роки збільшилася в 2,5 рази. Не всім це по кишені. Деякі господарники замінюють їх дешевшими аналогами, втрачаючи на урожаї і якості продукції.

Зважаючи на це, ми, разом з вченими ентомологами, фітопатологами, агротехніками та агрономами спецгоспів, найближчим часом розробимо комплекс заходів для продуктивної роботи по захисту виноградників та садів від шкідників і хвороб.

- Для зон ризикованого виноградарства, якими є Миколаївщина та Херсонщина, дуже важливою також є робота над виведенням нових стійких до хвороб та морозів сортів винограду та садових культур...

- Саме так. Над цим наші вчені також працюють. Вони надають відповідні рекомендації, навчають фахівців. Без цього подальший розвиток галузі був би неможливим.

Працювати при змінах клімату стає все складніше. Тому сьогодні на перший план виступають такі питання як поглиблене співробітництво науки і виробництва по втіленню зимостійкіших сортів з пізніми термінами цвітіння, стимулювання інноваційної діяльності та прискорений перехід підприємств на нові інтенсивні технології. Тільки таким чином можна вирощувати якісну екологічно чисту продукцію та знизити затрати на захист рослин.

Алла Мірошниченко, МИКОЛАЇВ. 24 грудня 2012 року.

09:40 24.12.2012

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Уряд Росії розгляне питання про затвердж…

25-10-2013 Anna - avatar Anna

    Уряд Росії розгляне питання про затвердження положення про Федеральне агентство наукових організацій ( ФАНО ), у відання якого надходять інститути держакадемій наук в ході їх реформи, повідомляє прес -служба...

Китайські космонавти проведуть стикуванн…

20-06-2012 Светлана - avatar Светлана

Три китайські космонавта на борту космічного апарату "Шеньчжоу-9" готуються до стикування з орбітальним модулем "Тяньгун-1", наміченого на сьогоднішній ранок, повідомляють закордонні ЗМІ.

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

28-04-2016 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 26.04.-29.04.2016 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...