Штучний листок виявився ефективнішим від природного

shtuchnyy lystokДослідники Гарвардського університету створили нову версію біонічного листка, який може перетворювати світло на біомасу з ефективністю, що перевищує ефективність рослин в десять разів. Стаття учених опублікована в журналі Science.

Bionic leaf 2.0 створений на основі попередньої версії листка, розробкою якого займалась та ж команда учених. Пристрій складається із сонячної панелі, зажатої між листами кобальтового каталізатора та комірки з бактеріями Ralstonia eutropha, що знаходиться в нижній частині листа. При зануренні в сосуд з водою при кімнатній температурі та нормальному тиску штучний листок імітує фотосинтез. Струм із сонячних пластин Bionic leaf 2.0 подається на каталізатори, які розщеплюють молекули води на кисень і водень. Потім водень потрапляє до комірки з ГМ-бактеріями, які відрізняються тим, що можуть з’єднувати молекули водню з отриманим із повітря вуглецем і перетворювати їх на рідке паливо.

Видео https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2KRlRhNbxKg

Система уже була використана для створення ізобутанолу, ізопентанолу та полігідроксибутирату. Дослідники говорять, що бактерії Bionic leaf 2.0 за умов поглинання із 230 000 літрів повітря 130 грамів CO2, виробляють 60 грамів спирту. Установка біонічного листка на існуючі сонячні батареї дозволила б досягнути десятипроцентної енергетичної ефективності при переробці CO2, що в десять разів перевищує ефективність фотосинтезу більшості рослин.

Підвищення ефективності ученим удалось домогтися за допомогою заміни нікель-молібден-цинкового каталізатора, який при використанні в умовах отримання водню в якості побічного продукту створював активні форми кисню, які руйнували ДНК бактерій. Щоб уникнуть цього, дослідникам приходилось запускати систему при більш високій напрузі, що знижувало загальну ефективність системи.

«Для цієї роботи ми розробили новий каталізатор на основі кобальта та фосфора, який не виробляє активних форм кисню. Це дозволило нам знизить напругу, що призвело до різкого збільшення ефективності», — коментує один із авторів роботи.

В майбутньому учені планують підвищити ефективність цього пристрою для того, щоб використовувати його в країнах, що розвиваються.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

'EARTO Innovation Prize 2012', Brussels,…

22-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

[Date: 2012-11-22] The award ceremony for the 'EARTO Innovation Prize 2012' will take place on 4 December 2012 in Brussels, Belgium.

До уваги вчених та дослідників України

10-02-2016 Олена - avatar Олена

До уваги вчених та дослідників України

Фундація польської науки (the Foundation for Polish Science) – польська неприбуткова, неурядова організація, основна місія якої підтримка наукових досліджень (офіційний сайт: http://www.fnp.org.pl/en/o_fundacji/mission-and-statute/), запрошує провідних вчених, дослідників України взяти участь в...

Норвезькі експерти готові започаткувати …

20-11-2014 Anna - avatar Anna

Норвезькі експерти готові започаткувати мережу біоенергетичних центрів в Україні

Норвезькі експерти готові започаткувати мережу біоенергетичних центрів в Україні. Обговоренню цієї ініціативи була присвячена зустріч Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергія Савчука з представниками та членами Норвезько-Української Торгової...