Створено гнучкий нанокомпозит, який самостійно регенерує себе після багаторазових поломок

Електропровідні матеріали вже давно є серйозним каменем спотикання для розвитку гнучкої електроніки, оскільки їх властивості помітно погіршуються після фізичної деформації. Однак новий матеріал, створений міжнародною командою дослідників, здатний повністю відновлювати себе навіть після багаторазових зламів.

Самовідтворювані матеріали – це особливий клас матеріалів, які здатні природним чином відновлювати себе після фізичної деформації, наприклад після розрізання на частини. Раніше вченим вже вдавалося створити матеріали, здатні самостійно відновити одну зі своїх функцій, але можливість комплексної регенерації критично важлива для розвитку переносної електроніки. Причина проста: якщо, наприклад, діелектричний матеріал здатний відновити після зламу свою електричну опірність, але не теплопровідність, це може привести до пошкодження електрообладнання внаслідок перегрівання пристрою на його основі.

Матеріал, розроблений командою під керівництвом професора Цинь Янга (Qing Wang) з Університету Пенсільванії, здатний відновлювати всі властивості, необхідні діелектрику: механічну міцність, міцність на злам, електричну опірність, теплопровідність, а також власне діелектричні (ізолюючі) властивості.

nanocomposite Yang1

Ще однією важливою відмінністю матеріалу Янга від інших самовідновлюючих аналогів є його твердість – більшість матеріалів з такими властивостями нагадують за консистенцією м’яку жувальну гумку. Щоб домогтися такого ефекту, дослідники нанесли нанолисти нітриду бору на базовий пластиковий полімер, як повідомляє innogest.ru. Подібно графену, нітрид бору є двовимірним атомарним матеріалом, але замість того, щоб проводити електрику, він представляє собою сильний ізолятор.

Новий матеріал здатний до самовідновлення, оскільки наношари нітриду бору з’єднуються один з одним водневими зв’язками. Коли фрагменти цього матеріалу виявляються поруч, сили електростатичного притягання природним чином притягують їх один до одного. Коли водневий зв’язок відновлюється, фрагменти “регенерують”. Залежно від співвідношення змісту нітриду бору до базового полімеру таке відновлення може зажадати додаткового нагріву або тиску, проте деякі варіації здатні регенерувати при кімнатній температурі без зовнішнього впливу.

Ще однією важливою властивістю матеріалів на базі нітриду бору є їх терпимість до вологості. Це означає, що пристрої на їх основі можуть ефективно працювати в дуже вологому середовищі – наприклад, в душі або на пляжі. В цілому новий матеріал демонструє цілий спектр властивостей, надзвичайно привабливих для сфери переносної і гнучкої електроніки.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Новий партнер СНУ імені Лесі Українки – …

16-04-2015 Anna - avatar Anna

Новий партнер СНУ імені Лесі Українки – Полонійна академія в Ченстохові

Нещодавно СНУ імені Лесі Українки відвідала декан Полонійної академії в Ченстохові (Республіка Польща) Олена Бурунова. У рамках візиту відбулася зустріч Олени Анатоліївни з ректором Ігорем Коцаном, під час якої підписано...

ЧДУ імені Петра Могили відвідала делегац…

05-10-2015 Олена - avatar Олена

ЧДУ імені Петра Могили відвідала делегація Університету Саарланд

У рамках співробітництва «Східне партнерство» з 30 вересня по 2 жовтня 2015 року у Чорноморському державному університеті ім. Петра Могили перебувала делегація німецьких науковців з Університету Саарланд (Федеративна Республіка Німеччина)...

XXII Міжнародна Кримська конференція “НВ…

20-08-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

10-14 вересня 2012 року в Севастополі, Україна, відбудеться XXII Міжнародна Кримська конференція "НВЧ-техніка та телекомунікаційні технології" (КриМіКо'2012).