Іспанці створили міцний біопластик із сільськогосподарських відходів

biopackages seloВчені з Іспанії розробили міцний біопластик з сільськогосподарських відходів та нано-елементів.

Новий біоматеріал створили у рамках європейського дослідницького проекту Dibbiopack, передає Euronews.

Як зазначають розробники, біополімери з сільськогосподарських відходів змішують з нано-елементами і плавлять при температурі 200°C.

«Поєднання цих компонентів робить новий біопластик надійним, а також надає йому інших корисних особливостей, - розповідають дослідники. - Наприклад, наноглина дозволяє сформувати велику площу тонкої плівки товщиною один нанометр, яка може бути надійним захисним покриттям».

Як зазначає промисловий інженер технологічного центру AITIIP Лідія Гарсія, головна інновація полягає у застосуванні отриманих з біомаси та цукру біополімерів, які піддаються біологічному розпаду.

«Нанокомпоненти підвищують механічну міцність біопластика, а також краще захищають вміст контейнера від кисню, - пояснює фахівець. - Біопластик, якому ми, приміром, надаємо антимікробних властивостей, можна використовувати у медицині».

Досі недостатньо пластичні біоматеріали були несумісні з сучасними лініями виробництва, а виготовлені з них контейнери - нездатні захистити харчові, косметичні або фармацевтичні продукти від псування, зазначають фахівці.

«Запропоновану суміш можна виробляти у промислових масштабах тим же способом, що і звичайний пластик, - наголошують в AITIIP. – Новий біопластик підходить для звичайних формувальних машин та створення необхідної форми упаковки».

Так, наприклад, ємності для косметики ллються під тиском: промисловий пристрій впирскує рідкий пластик у сталеву прес-форму під тиском до 85 тонн, минає 30 секунд - і полімер твердне.

Крім того, додаючи сенсори та комунікаційні компоненти, дослідники намагаються зробити екологічну упаковку ще й «розумною». Приміром, розміщена на біорозкладаній пляшці дуже чутлива до кисню пластикова плівка змінить колір і сповістить споживача про те, що вміст ємності став непридатним до вживання.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Людину можна буде ідентифікувати за малю…

12-08-2013 Anna - avatar Anna

Японська корпорація "Фудзіцу" розробила технологію ідентифікації людини за малюнком кровоносних судин на її долоні.

Уряд Росії розгляне питання про затвердж…

25-10-2013 Anna - avatar Anna

    Уряд Росії розгляне питання про затвердження положення про Федеральне агентство наукових організацій ( ФАНО ), у відання якого надходять інститути держакадемій наук в ході їх реформи, повідомляє прес -служба...

Преобразование PDF в Word онлайн, на ПК …

29-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Компания SautinSoft объявляет об открытии портала PDF в Word. На портале можно бесплатно и без регистрации конвертировать PDF-файл в Word-документ, текстовый или графический формат, скачать бесплатный PDF-конвертер - "First PDF",...