Українські вчені створили енергоефективні "вуглецеві соти"

vuglecevi sotyУкраїнські науковці створили енергоефективні тривимірні "вуглецеві соти", які можуть зробити переворот у сфері водневих автомобілів і електроніки майбутнього.

Нову модифікацію вуглецевого волокна винайшли і протестували харківські вчені Ніна Крайнюкова з Фізико-технічного інституту низьких температур НАН України і Євген Зубарєв з Фізико-технічного факультету ХПІ, передає ЛІГАБізнесІнформ, посилаючись на один з найпрестижніших у світі журналів з фізики Physical Review Letters.

Як пояснює видання, вуглецеві соти здатні зберігати велику кількість газу і рідини у своїй тривимірній структурі. Їх можна використовувати як легке, енергоефективне паливне сховище, "паливний бак для водню".

"На даному етапі говорити про швидке комерційне застосування ще рано, ми зробили тільки перший крок, - говорить Ніна Крайнюкова. - Подальша робота буде проходити у кооперації з зарубіжними вченими, які мають набагато кращу технічну базу для досліджень".

Вивчати структуру сполук вуглецю з дуже високою, практично атомарною роздільною здатністю винахідниці дозволив електронний мікроскоп Євгена Зубарєва, який був залучений до проекту десять років тому.

"Крайнюкова спочатку працювала над властивостями абсорбції інертних газів (криптон, аргон) і побачила, що плівки волокна, які синтезуються, мають дуже високу ємність, - згадує вчений. - Це було дивно".

Нова технологія, впевнений Євген Зубарєв, може вирішити проблему зберігання водню.

"Ефективне зберігання і транспортування водневого газу залишаються ключовими перешкодами для його використання як поновлюваного джерела палива", - пишуть експерти Physical Review Letters. Міністерство енергетики США не перший рік намагається підштовхнути вчених до розробок, які дозволять знизити витрати на купівлю та експлуатацію автомобілів на базі водневого двигуна.

Разом з тим, для відкриття українських вчених існує ще одна широка сфера застосування -мікроелектроніка.

"Якщо заповнити "соти" різними металами і неметалами, спектр електричних і магнітних властивостей буде дуже широким", - розповідає Ніна Крайнюкова.

Примітно, що ще одна команда вчених з Харківського фізико-технічного інституту кілька років працює над технологією, яка дозволить робити 3D-друк деталей з використанням графена. Фінансує проект американська компанія American Graphite Technologies Inc., яка нещодавно продовжила контракт з групою науковців ще, як мінімум, на півроку.

"Сьогодні ми намагаємося створити технологію графенового 3D-друку на нановуглецевому матеріалі, - розповідає куратор проекту, науковий співробітник інституту Дмитро Виноградов. – Такий винахід відкриє необмежені можливості для застосування - гаджети, мобільні телефони, побутова електроніка».

У разі успіху всі інтелектуальні права на інновацію залишаться за американцями.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

08-11-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 06.-08.11.2013 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

На Миколаївщині пройшов захист науково-д…

27-01-2014 Anna - avatar Anna

24 січня 2014 року відбувся І (районний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

Вчені розробили робота, що керується дум…

03-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

КИЇВ. 30 квітня. УНН. Шведські вчені розробили робота, який за допомогою одних лише думок буде виконувати завдання паралізованих людей, повідомляють іноземні ЗМІ.