Розроблений спрей, що відштовхує лід

Дослідники Університету Мічігана розробили нове покриття, яке не дозволяє утвореній крижаній кірці прилипати до холодної поверхні. Про новий винахід розповідається у відео, опублікованому на каналі університету в YouTube. Покриття виконано у формі спрею. Ним можна обробляти практично будь-які поверхні, включаючи вітрове скло автомобіля або літака.

Нове покриття створено на основі силікона. Розробники вже провели випробування декількох сотень складів покриття, що відштовхує лід, з використанням різних поверхонь при різних температурах. За даними дослідників, крижана кірка утворюється на обробленій поверхні, але для її видалення практично не потрібно докладати зусилля, а з деяких поверхонь іній можна просто здути.

Відео https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=461jMzge3hU

На доопрацювання та випробування, а також комерціалізацію нового покриття, за оцінками розробників, потрібно ще декілька років. В першу чергу вони мають намір розробити речовину, яка буде застосовуватися в морозильній техніці, а також для обробки упаковки заморожених продуктів. За попередніми оцінками, морозильники, в яких не утворюється іній, будуть на 20 % енергоефективнішими.

Інші подробиці про нову розробку Університету Мічігана не уточнюються. Втім, наприкінці січня цього року дослідники Політехнічного університету Вірджинії представили спосіб контролю процесу обмерзання плоских поверхонь. Вони наносили на поверхню в суворій послідовності краплі гідрофобних і гідрофільних речовин.

sprey lid

Експеримент з обмерзлою поверхнею. Michigan Engineering / YouTube

Завдяки утвореній плівці з таких речовин дослідники змогли упорядкувати і чітко визначити місцезнаходження точок кристалізації. Досліди здійснювались при охолодженні зразків пластин з десяти градусів Цельсію до мінус десяти градусів Цельсію за 30 секунд.

За підсумками експериментів учені з’ясували, що чим далі розташовані один від одного центри кристалізації, тим менша ймовірність обмерзання поверхні. При конденсації пару на поверхні з упорядкованим розташуванням точок кристалізації утворюються крапельки переохолодженої води, які потім кристалізуються в лід, висихають або значно зменшуються; крижана кірка не утворюється.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин у сфері науки та інноваці…

25-05-2012 Олена - avatar Олена

Дайджест новин у сфері науки та інновацій за 22-25.05.2012 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Україна заплатила внесок за асоціативну …

22-04-2015 Anna - avatar Anna

Україна заплатила внесок за асоціативну участь у HORIZON 2020

Журналіст та редактор "Української Правди" Анастасія Рінгіс і директор Українського наукового клубу та депутат Київради Наталія Шульга обговорювали підписану минулого тижня угоду у сфері науки "Горизонт–2020".

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

21-08-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 18.08.-21.08.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...