Новий матеріал вчетверо прискорив збирання вологи з повітря

Матеріалознавці з Гарварду запропонували новий тип поверхонь, спроможних ефективно збирати вологу з повітря. За словам авторів, натхненниками матеріалу стали представники царств тварин і рослин — кактуси, хижі рослини (Nepenthes) та жуки пустелі Наміб (Stenocara gracilipes). У порівнянні зі звичайними гладкими поверхнями, процес конденсації та стікання крапель відбувається принаймні в чотири рази швидше. Дослідження опубліковано в журналі «Nature», коротко про нього повідомляє блог Королівського Хімічного Товариства (Велика Британія).

material zbir vology

Конденсація крапель вологи на алюмінієвій поверхні. Зображення: Kyoo-Chul Park et al. / Nature, 2016

Основою для матеріалу, що збирає вологу, автори обрали поверхню надкрил жуків, які водяться в пустелях. Вона покрита випуклостями, що забезпечує направлену дифузію та конденсацію парів води на їх «вершинах». Прискорення конденсації пов’язано з тим, що крапля на вершині має більшу площу поверхні ніж на площині, і, відповідно, скоріше може збирати часточки пару. Для того, щоб оптимізувати сам процес конденсації, учені кількісно змоделювали явище в залежності від форми випуклостей. Виявилось, що кращим варіантом є переріз у вигляді прямокутника зі закругленими вершинами — потік пару буде тим більшим, чим меншим радіус кривизни.

Потім, слідуючи формі голок кактуса учені зробили випуклості несиметричними. В природі голки розширюються до основи, що допомагає прискорити рух краплі. В цьому процесі беруть участь капілярні сили. В результаті у бугорків один з країв став більш крутим, а інший — більш пологим та розширюється від вершини до основи. Фізики виявили експериментально, що в такій системі капілярні сили спочатку навіть перевершують дію гравітації і, якщо орієнтувати випуклості пологим краєм догори, то краплі зміщуються проти сили тяжіння.

Для виготовлення матеріалу автори запресували алюмінієвий лист в форму, надруковану на 3D-принтері. Додатково полегшити ковзання крапель удалось завдяки додатковій обробці поверхні та створенню пористої мікроструктури: лист занурювали в киплячу воду та обробляли спеціальним складом. Потім його обробляли мінеральним маслом, що всмоктується в пори та формує гладку рівномірну плівку, аналогічну плівці, що забезпечує гладкість «глечиків» непентесів.

[media:video width=620px height=444px src=//www.youtube.com/embed/GKGME0N_vNE]

Ключовим параметром, який визначався в експериментах, був час утворення та стікання трьох перших крапель. Для гладкого обробленого листа алюмінію воно перевищувало один час, бугриста ж поверхня дозволяла отримати перші краплі впродовж перших 15 хвилин експерименту.

В природі використані ученими поверхні та форми дозволяють рослинам і комахам отримати вологу навіть в засушливих областях, наприклад, в пустелях. Непентеси ж застосовують гладкість своєї поверхні для того, щоб не дозволять комахам вибратися з «глечика».

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Ювілейна виставка наукових досягнень уст…

04-12-2013 Anna - avatar Anna

Ювілейна виставка наукових досягнень установ НАН України

20-22 листопада 2013 року в «Експоцентрі України» відбулася Ювілейна виставка наукових досягнень установ НАН України, присвячена 95-річчю Академії. Свої інноваційні розробки в галузях охорони здоров’я, інформаційних технологій, нанотехнологій, енергетики, важкої...

До уваги керівників ВНЗ та наукових уста…

13-08-2013 Anna - avatar Anna

До уваги керівників ВНЗ та наукових установ, які проводять фундаментальні та прикладні наукові дослідження

  Міністерство освіти і науки повідомляє, що у жовтні-листопаді 2013 року планується оновлення складу експертних рад з питань проведення експертизи дисертаційних робіт з усіх галузей науки.

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

28-08-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 25.08.-28.08.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...