Створено найменший у світі світлодіод, який має товщину всього в три атома

  Diod   Вчені з Вашингтонського університету розробили надмініатюрний світлодіод, який є найменшим джерелом світла на сьогоднішній день і товщина якого складає всього три атома.
    Практично в будь-якій сучасній електроніці, починаючи від телевізорів, планшетних комп'ютерів, смартфонів і закінчуючи крихітними електронними пристроями, використовуються світлодіодні джерела світла, світлодіоди ( Light - Emitting Diode, LED).

    Світлодіод є напівпровідниковим пристроєм, які випромінює світло певної довжини хвилі під впливом електричного струму, що протікає через нього. Оскільки останнім часом все більш явно простежується тенденція до подальшої мініатюризації електроніки, з'являється більший попит на напівпровідникові прилади маленького розміру, що споживають менше енергії, але володіють характеристиками «повнорозмірних» приладів. Рухаючись у цьому напрямку, вчені з Вашингтонського університету розробили надмініатюрний світлодіод, який є найменшим джерелом світла на сьогоднішній день і товщина якого складає всього три атома. Структура цього світлодіода має гнучкість, зберігаючи при цьому високу механічну міцність. Розробникам вдалося досягти мінімальних розмірів, які можливо отримати з урахуванням існуючого рівня розвитку технологій.
    "Такі тонкі, гнучкі і мініатюрні світлодіоди призначені для використання в гнучких комп'ютерах та інших електронних пристроях майбутнього"- розповідає Ксіеодонг Ксу (Xu Сяодун ), професор матеріалознавства і фізики з Вашингтонського університету.
   Це величезний скачок вперед у напрямку мініатюризації сучасної електроніки, адже за допомогою мініатюрного світлодіода можна зробити все те, що дозволяють зробити сучасні кремнієві "тривимірні" світлодіоди.
    Мініатюрний світлодіод виготовлений із плівок «двомірного» матеріалу, діселініда вольфраму, який відноситься до групи двомірних напівпровідникових матеріалів. Плівки діселініда вольфраму були виготовлені вченими за допомогою звичайної ізоляційної стрічки і методу, за який Андрію Гейму і Костянтину Новосьолову була присуджена Нобелівська премія з фізики 2010 року.
   Основною сферою застосування мініатюрних світлодіодів дослідники вважають реалізацію технології оптичних комунікацій в межах одного чіпа, яка повинна замінити традиційну передачу сигналів у вигляді електричного струму, що поширюється по металевих провідникам.
    В даний час група вчених працює в напрямку підвищення ефективності монетарних світлодіодів, пробуючи різні комбінації двомірних напівпровідникових матеріалів. Крім цього паралельно ведеться розробка технології, за допомогою якої можна буде виготовляти мініатюрні світлодіоди прямо на кристалах напівпровідникових чіпів або наносити їх матриці на тонкоплівкову основу.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Аграрії Миколаївщини пристосовуються до …

19-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Виноградарство та садівництво є однією з провідних галузей агропромислового виробництва Миколаївщини. Пріоритетом її розвитку в умовах змін клімату є захист плантацій від шкідників та хвороб і впровадження нових зимостійких сортів....

Підсумкові матеріали проекту “Формування…

01-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Автор: Ivan Kulchytskyy 31 Жовтня 2012 Представлено фінальний бюлетень проекту з рекомендаціями щодо виконання проектів 7РП в Україні, з інформацією про діючі проекти підтримки науково-технічної співпраці України-ЄС, з посиланнями на презентації семінарів...

На Миколаївщині пройшов захист науково-д…

27-01-2014 Anna - avatar Anna

24 січня 2014 року відбувся І (районний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.