Винайдений другий інформаційний рівень в ДНК

DNK 2 rivenФізики з Лейдена (Німеччина) підтвердили, що крім генетичного коду механіка молекули ДНК зберігає інформацію про організм. Результати дослідження опубліковані в журналі PLoS One.

З 1953 року, коли була відкрита структура ДНК учені знають, що особливості наших організмів зашифровані в ДНК у подвійній спіралі, яка складається з нуклеотидів. Якщо у людини карі очі, значить, в її ДНК є фрагмент, який кодує білки, які роблять очі карими. Але як пояснити той факт, що в кожній клітині тіла міститься одна й та ж молекула ДНК, і в той же час кожен орган складається із дуже різних клітин?

Про наявність другого інформаційного рівня в ДНК почали замислюватися ще в середині 90-х; тоді ж пролунали припущення про те, що другий рівень — це механіка молекули. Довжина молекули ДНК — близько двох метрів, і, щоб уміститися в ядрі, вона дуже компактно згортається. Організація клубка ДНК в просторі визначає, які її ділянки виявляться доступними для зчитування, а значить, і те, які будуть вироблятися білки.

Із цього слідує, що в кожному окремому виді клітин ДНК згорнута так, щоб вироблялися тільки потрібні цьому типу клітин білки.

Група лейденських фізиків під керівництвом Гельмута Шісселя (Helmut Schiessel) вперше довела, що ця теорія справедлива. Вони працювали з віртуальними фрагментами ДНК, вони за допомогою комп’ютерного симулятора дослідили способи «упаковки» молекули при різноманітному розташування механічних «сигналів». Такі сигнали дійсно існують: вони укладені в так званих нуклеосомах. Виявилось, що просторові характеристики молекули впливають і на те, як себе проявляють мутації.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Сколково заключил соглашение с корейским…

02-07-2012 Олена - avatar Олена

 Технопарк Сколково получил в партнеры еще одного представителя азиатского рынка инноваций. На этот раз соглашение о сотрудничестве было подписано с корейским технопарком Гваньджоу, созданным в 1999 году во время корейского...

Система Kinect, розроблена інженерами СШ…

11-06-2012 Светлана - avatar Светлана

Інженери університету штату Вірджинія в місті Шарлоттесвілль (США) створили систему з датчиків Kinect, що допоможе легко і швидко знайти розкидані по всьому будинку речі, будь то гаманець, пульт управління телевізором...

Биотехнологический бизнес-инкубатор МГУ …

22-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Биотехнологический бизнес-инкубатор МГУ в ближайшее время намерен переехать в реконструированный виварий университета.