Технологія MOZART забезпечує тривимірне зображення клітин в режимі реального часу

mozart nanorodsДослідники зі Стенфордського університету (Stanford University) представили нову технологію отримання зображень, яка напевно обрадує будь-якого вченого.

Що видно під шкірним покривом?

Технологія, названа MOZART (молекулярної візуалізації і неінвазивного створення образів (characteriZation) тканин на рівні клітинного дозволу (At Cellular ResoliTion), може забезпечити тривимірне зображення окремих клітин (навіть молекул) в живому організмі тварини в режимі реального часу.

За допомогою MOZART лікарі зможуть побачити навіть найдрібніші лімфатичні вузли і кровоносні судини, чого досі ніколи не вдавалося зробити.

«Ми спробували зазирнути в організм живої істоти і отримати візуальну інформацію на рівні окремої клітини, – сказав керівник дослідження і викладач кафедри структурної біології Стенфордського університету Адам де ла Зерде. – Досі не існувало можливості зробити це».

Високий рівень деталізації в поєднанні з можливістю перегляду в тривимірному форматі в режимі реального часу дозволяє медичним працівникам виявляти невидимі раніше пухлини глибоко під шкірним покривом, що підвищує можливості ранньої діагностики та лікування захворювань.

Як MOZART може бачити глибоко під шкірою?

Хоча існуюча технологія оптичної когерентної томографії (OКT) дозволяє заглядати під шкірний покрив, але всього на кілька міліметрів, і вона малочутлива, щоб розрізняти окремі клітини або молекули.

Як повідомляє futurism.com, MOZART використовує спеціально розроблений комп’ютерний алгоритм, який здатний з високою точністю розділяти світло різної частоти, розсіяне виготовленими на замовлення дослідників золотими наностержнями, які вібрують на низькій частоті і, на відміну від навколишніх тканин, резонують на більш високій частоті.

«Ще не вдавалося домогтися такого рівня деталізації», – сказав співавтор дослідження Орлі Ліба з приводу отриманих тривимірних зображень з високою роздільною здатністю, які були настільки великими, що вченим потрібно буде розробляти інший набір алгоритмів для аналізу і зберігання зображень такої високої чіткості.

Вчені сподіваються, що технологія дозволить більше дізнатися про те, як розвиваються хвороби на молекулярному рівні, щоб мати можливість краще оцінювати результати лікування пацієнтів.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Мобільна «сонячна квітка» дозволить заря…

12-10-2015 Олена - avatar Олена

Мобільна «сонячна квітка» дозволить заряджати електромобіль у будь-якому місці

Американська компанія Monarch Power (штат Арізона, США) пропонує всім власникам електромобілів скористатися новим винаходом – мобільною установкою «сонячна квітка», яка дозволяє заряджати авто у будь-якому місці. Новий пристрій представляє собою...

Підсумковий семінар конкурсу Проблемної …

07-02-2015 Anna - avatar Anna

Підсумковий семінар конкурсу Проблемної ключової лабораторії фізики високих енергій (Ф58) Державного фонду фундаментальних досліджень

3 лютого 2015 року відбувся підсумковий семінар за результатами виконання проектів цільового тематичного конкурсу Проблемної ключової лабораторії фізики високих енергій (Ф58) Державного фонду фундаментальних досліджень. Представники НЦ "Харківський фізико-технічний інститут",...

Розроблено спосіб отримання графена з су…

28-03-2012 Светлана - avatar Светлана

Вчені із США і Південної Кореї розробили дешевий спосіб, що дозволяє отримати графен з сухого льоду. Свої відомості вони опублікували в Proceedings of the National Academy of Science.