Українські вчені пропонують очищати воду за допомогою мікробів

voda ochyshchenya

Українські вчені стверджують, що придумали, як очистити воду від відходів, і від водоростей. Свої проекти вони представили в рамках тематичного заходу Tech Today Hub, повідомляє інформагентство РБК-Україна.

Очищати воду за допомогою мікробів пропонує Інститут мікробіології і вірусології НАН України, який представив одразу дві мікробні біотехнології. Перша призначена для очистки промислових стоків від широкого спектру токсичних металів.

Так, на сьогодні у світі відсутні природоохоронні технології, які забезпечують очищення промислових стічних вод від широкого спектру металів. Але на це здатна мікробна біотехнологія. Її діючою основою є гранульований мікробний препарат, який містить живі мікроорганізми. Коли стічна вода проходить через шар препарату, метали повністю видаляються з неї. При цьому відділяється концентрат цінних кольорових металів.

Мікробну біотехнологію можна застосовувати на гірничодобувних комбінатах (тих, які мають справу з золотом, сріблом), гальванічних і металургійних підприємствах. Вона пройшла промислове випробування на Київському заводі комунального машинобудування. За допомогою 5 кг гранульованого мікробного препарату очищено 2 тонни промислової хромат-вмісної стічної води гальванічного цеху. При спаленні відпрацьованого препарату отриманий корисний продукт – технічний абразив.

Друга технологія, яку представив інститут, очищає стічні води від органічних сполук навіть в такій концентрації, з якою не впораються біологічні очисні споруди. У підсумку виходить екологічно чиста вода.

Мікробна біотехнологія дозволяє з високою ефективністю зменшити вміст розчинних концентрованих органічних сполук з десятків і сотень тисяч до 20-50 мг/л. Її випробування на каналізаційних стоках української антарктичної станції «Академік Вернадський» показало, що концентрація розчинних сполук зменшилася з 10000-20000 мг/л до 50 мг/л.

Однак виробництво і тестування на водах замовника таких мікробів обійдеться в 200 тис. доларів, а доопрацювання - в 100-200 тис. доларів для кожної з технологій.

Українська академія наук запропонувала боротися з «цвітінням» води за допомогою спеціальної вітроаераційної установки (ВАУ), яка насичує воду киснем. Технологія насичення води киснем дешевше, ніж інші технології, що дозволяють вирішити проблему «цвітіння». Установка не залежить від зовнішніх джерел живлення. Вона може самостійно виробляти і накопичувати енергію навіть при невеликому вітрі - 1-15 м/с.

Автори проекту зазначають, що установка вже пройшла всі стадії випробування і її можна впроваджувати на рибогосподарських підприємствах, підприємствах водопостачання, в організаціях. Виробництво і експлуатація установки обходиться в три рази дешевше, ніж вартість доступних у світі аналогів.

Орієнтовна ціна одного примірника - 5-7 тис. доларів. Впровадження системи на працюючому підприємстві займе 6-8 місяців. Установка може використовуватися у водоймах питного, рекреаційного та рибогосподарського призначення.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин у сфері науки та інноваці…

18-01-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин у сфері науки та інновацій за 18-23.01.2013 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

«Третий Рим» создает собственный венчурн…

09-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

9.11.12 12:20 Инвестиционная компания «Третий Рим» официально объявляет о создании нового венчурного фонда, который займется поддержкой российских IT- и интернет-проектов. 

Чергові електропоїзди Хюндай готові до в…

17-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

КИЇВ. 4 травня. УНН. В Одеському порту вивантажено судно з третьою партією південнокорейських швидкісних електропоїздів виробництва HYUNDAI ROTEM, які вже під час чемпіонату Європи з футболу курсуватимуть Україною, про це...