Біологи створили гель, що убиває біль в зубах і відновлює емаль

Gel zubУчені створили незвичайний спосіб відновлення зруйнованої карієсом емалі та створили на його основі гелі, які відновлюють покриття зубів та позбавляють людей зубного болю, йде мова в статті, опублікованій в журналі Biomaterials.

«Білок MMP-20 виділяється на самих ранніх стадіях формування емалі. Він "розрубує» інші білки під час кристалізації емалі, що, разом з дією інших ферментів, дозволяє клітинам, що виробляють емаль, очищувати кристали та виділяти більше цього біомінералу, самої твердої частини людського тіла", — заявила Джанет Морадіан-Олдак (Janet Moradian-Oldak) з університету Південної Каліфорнії в Лос-Анджелесі (США).

Морадіан-Олдак та її колеги понад 20 років шукали цей білок, намагаючись відтворити ті процеси, які відбуваються в наших зубах під час їх формування.

Одним із самих головних етапів цього процесу є ріст зерен майбутньої емалі, які «упаковують» в потрібному порядку та щільності клітини в основі коренів зуба.

Відносно недавно учені з’ясували, що відносно рідкісна хвороба зубів – коричнева дистрофія емалі – викликається мутаціями в гені і білку MMP-20, які роблять емаль на зубах надто ломкою, тонкою та вкрай вразливою до карієсу.

Автори статті припустили, що цей фермент може відігравати ключову роль у формуванні емалі та можливості її відновлення вже після того, як зуб повністю виростає. Вони перевірили свої підозри, виростивши декілька мишей, один із генів MMP-20 яких був нормальним, а інший був пошкодженим.

Експерименти з клітинами таких гризунів показали, що MMP-20 відіграє критичну роль в очистці зерен майбутньої емалі від «обривків» інших білків, що беруть участь в процесі біомінералізації зубів. Це дозволяє використовувати MMP-20, в комбінації із сумішшю двох інших речовин – амелогеніну та хітозану — для заповнення тріщин та невеликих порожнин в зубах, які виникли в результаті карієсу, штучним аналогом емалі.

За словами Морадіан-Олдак, її науковій групі, у співробітництві з авторами іншої статті, які вивчали амелогенін і хітозан, уже вдалось створити пробні версії гелю для виконання подібних функцій. Зараз ця розробка знаходиться на стадії предклінічних випробувань, і вчені сподіваються швидко перейти до клінічної фази.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

На Міжнародному агрофорумі ректор ЖНАЕУ …

10-05-2016 Олена - avatar Олена

На Міжнародному агрофорумі ректор ЖНАЕУ Олег Скидан провів переговори про співпрацю з університетами Вірменії та Естонії

Ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан у складі делегації від України нещодавно відвідав Міжнародний агрофорум Mare Balticum – «Екологічно «розумне» сільське господарство», що проходив у місті Тарту (Естонська Республіка)...

Міністр освіти і науки України зустрівся…

26-09-2014 Anna - avatar Anna

Міністр освіти і науки України зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні Тоічі Саката

 26 вересня 2014 року відбулася зустріч Міністра освіти і науки України Сергія Квіта з Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні Тоічі Саката. Сторони високо оцінили співробітництво України та Японії в...

Наукові та технологічні парки України ст…

26-06-2015 Anna - avatar Anna

25 червня 2015 року наукові та технологічні парки України об’єдналися у асоціацію. Підсумком наради керівників наукових і технологічних парків «Активізація діяльності та перспективи розвитку наукових і технологічних парків України», яка проходила...