Проведена перша в світі рентгенографія живих клітин

 zhyvi klityny

Учені дослідницького центру з вивчення фізики частинок DESY (Німеччина) розробили технологію рентгенографії живих клітин, завдяки якій можна більше дізнатися про їх структуру і функціональності в порівнянні з традиційними методами дослідження. На відміну від останніх, рентгенографія дозволяє залишати клітини живими і виключає застосування хімічних речовин.

Методика дослідження клітин за допомогою м’якого рентгенівського випромінювання науці відома. Розробка німецьких учених вперше дозволила використовувати жорсткі рентгенівські промені, які характеризуються малою довжиною хвилі і мають значну проникаючу здатність.

У ході експерименту були вирощені ракові клітини в субстраті нітриду кремнію, через який рентгенівські промені проникають слабо. Після цього клітини піддали дії рентгенівських променів протягом всього 0,05 секунди щоб уникнути їх пошкодження.

Хімічний вплив зазвичай передбачає «замороження» органел і білків клітини. З одного боку, це дозволяє створити зображення, з іншого – веде до незначних змін внутрішньої структури, що до деякої міри обмежує вчених у дослідженні клітин. Відсутність «заморожування» дозволяє визначити і уникнути зміни, викликані хімічним процесом.

За словами вчених, використання жорстких рентгенівських променів дає можливість дізнатися, чи змінюється структура клітини під час підготовки зразка. Це вкрай важливо у зв’язку з появою і розвитком різних дослідницьких методів, що дозволяють створювати зображення високої роздільної здатності.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Молоді вчені України увійшли до правлінн…

28-04-2016 Олена - avatar Олена

Молоді вчені України увійшли до правління та робочих органів Європейської ради аспірантів і молодих учених Eurodoc

Делегація Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України щойно повернулася з Великого Герцогства Люксембург, де 20-24 квітня 2016 року взяла участь у щорічних заходах Європейської ради аспірантів і...

У Львівській політехніці відбулася науко…

12-11-2014 Anna - avatar Anna

У Львівській політехніці відбулася науково-практична конференція «Сучасні проблеми телекомунікацій і підготовка фахівців в галузі телекомунікацій»

Ця конференція вже вдев'яте проходить у Національному університету «Львівська політехніка» на базі кафедри телекомунікацій Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки. До столиці Галичини прибули представники наукових шкіл з різних регіонів України,...

Иркутская область: молодые инноваторы по…

14-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Впервые в Иркутской области пройдет финал программы «Участник молодежного научно-инновационного конкурса» («УМНИК»). Лучшие проекты участников программы «УМНИК» будут представлены на конференции «Молодые. Инновационные. Креативные», которая состоится 20 сентября в рамках...