Магнітні системи для військової медицини та медицини катастроф

Учені Інституту фізики твердого тіла, матеріалознавства та технологій Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» розробили магнітні системи, призначені для вилучення металевих елементів із живого організму.

Бойові дії на сході Україні змусили науковців НАН України адаптувати свої розробки для потреб військовослужбовців – учасників АТО. Згідно із даними світової медичної статистики, серед ушкоджень, отриманих у результаті бойових дій, більшість складають проникаючі поранення. Основними з них є потрапляння куль (23% випадків) та осколків снарядів (62% випадків), які є магнітними металевими фрагментами. З огляду на це існує нагальна потреба в інструментах для роботи з вогнепальними (в тому числі осколковими) пораненнями. Пристрої з потрібними властивостями – магнітні системи на основі надпотужних магнітів Nd-Fe-B для застосування у військовій медицині та медицині катастроф – було розроблено науковцями Інституту фізики твердого тіла, матеріалознавства та технологій Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» (ІФТТМТ ННЦ «ХФТІ»).

Зазвичай під час хірургічної операції з вилучення металевих частинок із живого організму виникає необхідність проведення глибоких розрізів зі збільшенням дози та часу дії анестезії. Це може спричиняти ускладнення процесів загоєння і навіть призводити до підвищення рівня смертності. Попри великий досвід світової військово-польової медицини, хірургічна екстракція (вилучення) таких металевих об’єктів досі є доволі складною процедурою. І хоча доопераційні діагностичні методи (на зразок радіографії чи рентгеноскопії в режимі реального часу) стали більш доступними, проте встановлення місця розташування сторонніх металевих об’єктів (СМО) все одно залишається утрудненим, оскільки останні зазвичай мають складну геометрію, розміри та глибину проникнення, а опір тканин буває неоднорідним.

Magn systemНа основі багаторічного досвіду з розробки та виготовлення магнітних систем широкого призначення та з урахуванням новопосталих обставин і ними спричинених потреб вченими ІФТТМТ ННЦ «ХФТІ» було створено спеціальні магнітні пристрої на базі постійних магнітів Sm-Co і Nd-Fe-B. Дві конструкції магнітного уловлювача першого покоління на основі магнітів Nd-Fe-B було виготовлено в жовтні 2014 року, потужнішу модель другого покоління – у березні 2015 року. Фахівці установи розробили також окремий високоенергетичний офтальмологічний магніт із біологічно інертним покриттям.

Перевагами розроблених у ІФТТМТ ННЦ «ХФТІ» магнітних систем медичного призначення є передусім їхня зручна форма, яка дає змогу здійснити локалізацію чи хірургічну екстракцію СМО, зміщуючи металеві частинки із глибин тіла до поверхні шкіри або в області, звідки їх можна відносно безпечно вилучити. Розробка має магнітне поле високого градієнту, а мінімізація полів розсіювання забезпечує достатній рівень безпеки при використанні інструменту. Важливою особливістю магнітних систем є також те, що під час хірургічної операції вони уможливлюють одночасну стерилізацію ушкоджених тканин.

Магнітні системи були передані вченими лікарям Харківської, Донецької та Луганської областей та вже впроваджені у практику багатьох медичних установ, зокрема Військово-медичного клінічного центру Північного регіону Міністерства Оборони України (м. Харків), 4-ої міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги (м. Харків), Міської лікарні м. Щастя (Луганська області), Красноармійської центральної районної лікарні (Донецька область), а також військовим мобільним шпиталям і Першому Добровольчому Мобільному Шпиталю імені Миколи Пирогова.

За матеріалами Відділення ядерної фізики та енергетики НАН України

Матеріали Прес-служби НАН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Студенти НТУУ «КПІ» пройшли практику в Ф…

19-11-2014 Anna - avatar Anna

Студенти НТУУ «КПІ» пройшли практику в ФРН

Група студентів факультету електроніки (з кафедр мікроелектроніки, електронних приладів та пристроїв) 11–24 жовтня ц.р. перебувала в Технічному університеті м. Дрезден (ФРН) на навчально-технологічній практиці (відповідно до Угоди про подвійний диплом...

Татарстан: в Автограде открылось инновац…

19-12-2012 Светлана - avatar Светлана

В городе Набережные Челны на площадях ОАО «КИП-Мастер» состоялось открытие инновационного комплекса компании «Плакарт» по газотермическому напылению и наплавке.

МОН пропонує на громадське обговорення п…

14-02-2015 Anna - avatar Anna

МОН пропонує на громадське обговорення проект постанови КМУ «Деякі питання ліцензування у сфері вищої освіти»

На офіційному веб-сайті МОН оприлюднено проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання ліцензування у сфері вищої освіти», розроблений Міністерством освіти і науки України відповідно до Закону України «Про вищу освіту»...