У світі з'явився перший "зоопарк" мікробів

probirka   Не так давно в Амстердамі відбулося відкриття першого в світі «зоопарку», експонатами якого є мікроби, віруси та інші види мікробіологічного життя, на частку якого припадає дві третіх від усього обсягу живої матерії на Землі і яке грає одну з основних ролей в процесах, що відбуваються на нашій планеті. Цей зоопарк, який отримав назву «Micropia музей» і на створення якого було витрачено 10 мільйонів євро, знаходиться неподалік від Королівського зоопарку Артіс в Амстердамі, директору якого близько 12 років тому вперше прийшла ідея виставити на загальний огляд живих мікробів.
      «Звичайні зоопарки можуть демонструвати своїм відвідувачам лише невелику частину живого світу нашої планети, представлену тільки великими тваринами, плазунами і птахами» - розповідає Хейг Бальяна, - «Тепер ми маємо можливість ознайомити наших відвідувачів і з чудесами мікроприроди».

     Велика частина музею Micropia являє собою щось на зразок величезної лабораторії, наповненою рядами мікроскопів, пов'язаних з величезними інтерактивними дисплеями. Але в музеї є й справжня лабораторія, зі справжнім лабораторним обладнанням, співробітники якої вирощують різні бактерії в пробірках і чашках Петрі, готуючи, таким чином, нові виставкові експонати.   

     Відвідувачі музею можуть заглянути в цю лабораторію і поспостерігати за діями її співробітників через велике вікно з товстого скла.
    У музеї є безліч цікавих інтерактивних атракціонів. В одній кімнаті, стіни якої є величезними дисплеями, демонструється захоплююча анімація, яка, постійно змінюючи масштаб, показує відвідувачам справжні дива, починаючи з зображення очей людини, потім крихітних кліщів, що живуть на віях і закінчуючи масштабом мікроорганізмів, вірусів і бактерій, що живуть на поверхні тіла вищезазначених кліщів. Також в музеї знаходиться і величезна модель вірусу Ебола, який здобув широку популярність у зв'язку з подіями, які відбуваються зараз в Африці.
     Відвідувачі можуть за допомогою унікального тривимірного мікроскопа, розробленого і виготовленого спеціально для музею Micropia музей, спостерігати за процесами життєдіяльності та відтворення мікроорганізмів різного виду.
      Спеціалізований сканер, поєднаний з великим дисплеєм, може просканувати тіло відвідувача і моментально сказати, скільки, де і яких мікробів живе на тілі цієї людини. А особливо сміливі відвідувачі можуть спробувати атракціон під назвою «Поцілунок-O-Meter», який більш ніж наочно демонструє, скільки мікроорганізмів передається від людини людині при одному поцілунку.
     «Чи знаєте ви, що існує 700 видів мікробів, які живуть у вашому роті? Або 80 видів грибків, які живуть на підошві вашої ноги? Відвідування музею Micropia назавжди може змінити ваше уявлення про навколишній світ »- розповідає Беліан, -« Якщо ми залишимо мікробіологію осторонь від уваги широких мас, зробивши її доступною тільки вузькому колу вузькоспеціалізованих фахівців, інтерес до цієї науки так ніколи і не розвинеться. А в самому найближчому майбутньому людству потрібно дуже багато фахівців у цій галузі, і ці фахівці будуть працювати в  різних областях, починаючи від сільського господарства і закінчуючи проведенням досліджень інших планет і космічних тіл ».

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

25-12-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 20.-25.12.2013 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

У Женеві відбулася 32-а сесія Постійного…

16-05-2016 Олена - avatar Олена

У Женеві відбулася 32-а сесія Постійного комітету з авторського права та суміжних прав ВОІВ

З 9 по 13 травня 2016 року в м. Женева відбулася 32-а сесія Постійного комітету з авторського права та суміжних прав Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ). За словами начальника відділу авторського...

Увага! Зустріч в рамках проекту TWINNING

21-10-2014 Anna - avatar Anna

Увага! Зустріч в рамках проекту TWINNING

Робочу зустріч в рамках проекту TWINNING за темою "Сприяння залучення України до космічних програм Європейського Союзу у сфері супутникової навігації (EGNOS/Galileo) та дистанційного зондування Землі (GMES)", яка мала відбутися 22...