Учені Луганського національного університету отримали ряд патентів на винахід пшенично-житніх і зернових виробів, у тому числі з добавками чорноморської мідії та рапана.
Підвищення гемоглобіну, покращення травлення і виведення радіонуклідів з організму - такі властивості отримають хлібобулочні вироби. Їхньою головною особливістю є добавки гідролізату чорноморської мідії та рапана. Отримання патентів на винахід добавок, за словами фахівців, означає, що вже зараз технологію виготовлення корисних булочок можна запускати у виробництво.
Такий хліб і булочки виготовлятимуть з цілісного зерна пшениці. Співвідношення зерна і борошна приблизно 80% і 20% відповідно. За рахунок цього зменшуєьбся собівартість хлібобулочних продуктів, оскільки зерно дешеве, а кількість борошна мінімальна. Крім того, ця технологія максимально використовує харчовий потенціал зерна пшениці.
Завдяки дарам Чорного моря звичайні хлібобулочні вироби набувають лікувально-профілактичних властивостей. Це підтвердила клінічна експертиза, проведена Національним науковим центром радіаційної медицини у Києві. У дослідженні корисних якостей нових виробів брали участь діти-підлітки, які проживають у зоні з підвищеним природним рівнем радіації. Вже через 20 днів в організмі дітей зменшилась кількість радіонуклідів.
Зараз вчені ЛНУ зайняті пошуком виробників хлібобулочних виробів.