Завдяки вітчизняним науковцям створено нові системи для діагностики раку

rakДослідження вітчизняних науковців дозволили створити нові системи для діагностики онкозахворювань, туберкульозу та інших важких хвороб людини. Це стало можливим завдяки виконанню у 2013 році проекту «Молекулярні механізми реалізації генетичної інформації» - переможця у цільовому тематичному конкурсі наукових проектів для грантової підтримки Науково-навчального центру «Державна ключова лабораторія молекулярної і клітинної біології».

Мета проекту полягала у з’ясуванні молекулярних механізмів регуляції експресії генів, що лежать в основі різноманітних патологічних станів людини. Реалізація проекту дозволила розпочати та підтримати фундаментальні наукові дослідження у цій проблематиці і глибше зрозуміти першопричини виникнення низки захворювань людини і, відповідно, працювати над удосконаленням їх діагностики та лікування.

У результаті роботи ідентифікували низку молекулярних маркерів раку молочної залози, простати, головного мозку та нирки людини, серед яких (онкогенна форма фактору елонгації, кіназа рибосомного білка S6, хітіназапобібний білок YKL, низка транскрипційних факторів та інші). Це дозволило розпочати роботу зі створення тест-систем для персоналізованої діагностики і терапії цих захворювань.

Також було виявлено та охарактеризовано ізоформи адаптериних білків родини інтерсектинів як потенційних мішеней для лікування нейродегенеративних захворювань людини, наприклад хвороби Альцгеймера і Паркінсона.

Крім того, з’ясування структурно-функціональної організації аміноацил-тРНК синтетаз бактерій дозволило зробити суттєвий прорив в напрямку створення хімічних протитуберкульозних сполук нового покоління.

В рамках виконання проекту було придбано унікальне обладнання, що дозволило розширити і створити науково-технічну базу для розвитку систем аналізу експресії генів на основі мікрочіпів для потреб персоналізованої медицини, в першу чергу для діагностики онкологічних захворювань людини.

Важливим здобутком є те, що проект Державної ключової лабораторії молекулярної і клітинної біології ініціював тісну кооперацію та співпрацю між науковими підрозділами установ-учасників: Інститутом молекулярної біології і генетики, Інститутом фізіології ім. Богомольця НАН України та профільними медичними установами. Значною мірою це дозволило з’ясувати нагальні конкретні потреби медицини, задоволення яких спільними зусиллями є цілком реальним.

Проект дозволяє суттєво оновити та розширити науково-технічну базу для подальших фундаментальних досліджень та створити базу для впровадження наукових здобутків у практику.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

На Сонці зафіксували нові потужні спалах…

18-04-2012 Олена - avatar Олена

Київ. 18 квітня. УНН. Нові потужні спалахи на Сонці зафіксували науковці НАСА. Їх зафільмувала Сонячна динамічна обсерваторія, повідомляє "5 канал".

Відбудеться онлайн тренінг для технологі…

18-05-2016 Олена - avatar Олена

Відбудеться онлайн тренінг для технологічних підприємців «STEP УКРАЇНА 2016»

Міжнародна громадська некомерційна організація «Фонд цивільних досліджень і розвитку (CRDF Global)» оголошує проведення онлайн тренінгів для технологічних підприємців «STEP УКРАЇНА 2016» у період з 20 травня по 14 липня 2016...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

14-03-2016 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 11.03.-15.03.2016 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...