Розробка ефективного способу заморожування і зберігання живих тканин може вирішальним чином вплинути на багато аспектів медичної науки і практики, але часто процедура кріоконсервації супроводжується кристалізацією внутрішньоклітинної води, що призводить до загибелі клітин. Вчені отримали нову інформацію про механізми, що сприяють заморожуванню клітин в тканинах, і сподіваються, зрештою, розробити на її основі нові підходи до запобігання пошкодження тканини при кріоконсервації .
Кристалізація води всередині клітин, об'єднаних в тканини, більш ймовірна, ніж в поодиноких клітинах, що знаходяться, наприклад, у суспензійному середовищі, і це явище - перешкода на шляху до запобігання пошкодження тканин при заморожуванні.
«Вважається, що в тканинах кристали льоду здатні проникати всередину клітини через мембранні канали, що дозволяє льоду легко поширюватися від клітини до клітини», - пояснює керівник дослідження доктор Йенс Карлссон ( Jens Karlsson ) з Університету Вілланова ( Villanova University ). «Але результати нашого дослідження свідчать про те, що механізм кріодеструкції тканини набагато складніший, ніж передбачалося раніше».