Інженери розробили установку, яка очищує воду, виробляє електроенергію та роздає Wi-Fi

Італійський інженер Марко Аттізані (Marco Attisani) розробив систему Watly – машину для очищення води, здатну обслуговувати поселення в 3000 чоловік. Пристрій оснащений сонячною батареєю, тому одночасно перетворює брудну річкову, морську або навіть стічну воду в питну, виробляючи достатньо енергії для того, щоб роздавати Wi-Fi в радіусі 1 км, передає Іnnogest.

Проект Аттізані успішно вирішує три найбільші проблеми країн, що розвиваються: доступ до чистої питної води, електрики та Інтернету. За даними міжнародних організацій, у всьому світі 783 млн. людей не мають доступу до чистої води, 1,2 млрд. – до електроенергії і 4,2 млрд. не мають можливості використовувати Інтернет. При цьому Watly розроблена не тільки для країн третього світу. Пристрій підходить багатьом поселенням, що мають проблеми з доступом до питної води і розташовані в регіонах, де спостерігається велика кількість сонячних днів в році.

water energy Wi-Fi

Для роботи Watly підходить вода з будь-яким рівнем забруднення – навіть каналізаційні стоки. Все, що їй потрібно для роботи, – це брудна вода і велика кількість сонячного світла. Поточний прототип пристрою важить 15 т. і виглядає як великий тент у формі літери Н.

Інтерес до розробки Аттізані вже проявили США, Саудівська Аравія, Арабські Емірати, Австралія і деякі країни Африки і Південної Америки. У 2015 році в Гані пройшло випробування моделі Watly 2.0, за результатами якого компанія Аттізані отримала € 2 млн. інвестицій від найбільшої дослідницької інноваційної програми Євросоюзу Horizon 2020 і берлінського акселератора European Pioneers. Зараз компанія має намір залучити $ 75 тис. додаткових інвестицій з допомогою сайту Indiegogo.

Будівництво комерційної версії Watly обходиться в € 400 тис., але, за словами Аттізані, ці витрати повинні бути покриті з бюджету урядів і великих компаній зацікавлених країн.

«Ми не очікуємо, що цю установку будуть купувати самі люди, які не мають доступу до питної води», – каже інженер.

Після початкового розгортання Watly здатна працювати без будь-яких витрат аж до 15 років. Протягом цього терміну установка поставлятиме по 3 мільйонів літрів чистої води на рік, електрику для живлення тисяч зовнішніх пристроїв і роздавати Wi-Fi в радіусі кілометра.

У внутрішньому устрої Watly використані графен і аерогель, що сильно відрізняє її від інших апаратів для очищення води. Однак, за словами Аттізані, особисто його найбільше радує здатність установки не тільки очищати воду, але й забезпечувати доступ до Інтернету без електростанції.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Прес-конференція Центру "Розвиток к…

16-02-2015 Anna - avatar Anna

Прес-конференція Центру "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності" на тему «Бізнес і університети: новий етап співробітництва»

17 лютого 2015 року відбудеться прес-конференція Центру "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності" на тему «Бізнес і університети: трансформація освіти». У прес-конференції візьмуть участь: Інна Совсун, Перший заступник Міністра освіти і науки України; Саприкіна Марина,...

Apple презентувала нові планшети, комп'ю…

15-10-2014 Anna - avatar Anna

Apple презентувала нові планшети, комп'ютери та операційні системи

 Всесвітньо відомий виробник комп'ютерної продукції та програмного забезпечення компанія Apple в четвер представила довгоочікувану своїми прихильниками лінійку оновлених планшетів, комп'ютерів та операційних систем. Шоу-презентація відбулася в залі Town Hall штаб-квартири компанії...

На Хмельниччині підписано Меморандум щод…

19-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

19.11.2012 | 11:30 Хмельницька ОДА У Хмельницькій області буде створено перший в Україні енергетичний кластер.