Міжнародна науково-практична конференція з проблем права інтелектуальної власності в Україні та Європі

10 грудня 2015 року у Київському університеті права (КУП) НАН України відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні виклики і актуальні проблеми права інтелектуальної власності в Україні та Європі», співорганізаторами якої виступили КУП НАН України та Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ).

KUP conference

У заході взяли участь представники ВОІВ, Міністерства освіти і науки України, Національної академії прокуратури України, провідні науковці, аспіранти, студенти вищих навчальних закладів України та зарубіжних країн – зокрема, Національного авіаційного університету, Київського економічного університету імені Вадима Гетьмана, Батумського державного університету імені Шота Руставелі (Грузія), Варненського вільного університету імені Чорноризця Храбра (Болгарія).

Почесними гостями конференції стали відомий австрійський учений-правознавець і політичний діяч, Голова Федеральної ради Австрії (1988, 1992- 1997 рр.) професор Герберт Шамбек, професор Лінцського університету імені Й. Кеплера (Австрія) Геріберт Франс Коек, Надзвичайний та Повноважний Посол Грузії в Україні пан Міхеїл Уклеба, Радник з питань освіти та науки Посольства Республіки Болгарія в Україні пан Петар Танєв і Суддя Конституційного Суду України кандидат юридичних наук Олександр Пасенюк.

Зі вступним словом до учасників конференції звернувся ректор КУП НАН України кандидат юридичних наук, професор Юрій Бошицький. Він, зокрема, зазначив, що розроблення стратегії інтелектуальної власності взагалі й тактики здійснення політики у цій сфері в окремих країнах потребує консолідації зусиль правознавців – учених і практиків. Сучасна економіка, яка, за словами професора Ю.Л. Бошицького, розвивається у межах численних транснаціональних компаній, характеризується широким використанням об’єктів інтелектуальної власності, яке важко контролювати за допомогою національних правових засобів окремих держав. Тому надзвичайно актуальною є необхідність розроблення наднаціональних засобів, способів і форм врегулювання відносин щодо комерціалізації об’єктів інтелектуальної власності та дотримання права творців на винагороду як презумпції. Попри те, що в Україні у цій галузі вже зроблено чимало (зокрема, посилено відповідальність за порушення суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів, підписано низку міжнародних договорів, спрямованих на поглиблення міждержавних зв’язків у цій сфері та полегшення проведення експортно-імпортних операцій з використанням об’єктів інтелектуальної власності тощо), перед правниками досі стоїть багато проблем та практичних завдань.

Із промовою виступив також керівник програм Департаменту країн із перехідною та розвинутою економікою ВОІВ Олександр Шевченко. Він розповів присутнім про напрями діяльності ВОІВ, які мають на меті сприяння розвитку інновацій і розроблення політики у сфері інтелектуальної власності.

Наукові доповіді учасників конференції були присвячені питанням нормативно-правового регулювання інтелектуальної власності та інноваційної діяльності на національному та міжнародному рівні, окремим аспектами вдосконалення регулювання відносин інтелектуальної власності, проблемам інтелектуальної власності як інструменту розвитку економіки, сучасним тенденціям розвитку права інтелектуальної власності, особистим немайновим правам інтелектуальної власності тощо. За результатами заходу буде опубліковано збірку матеріалів тез і доповідей його учасників.

У рамках проведення ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні виклики і актуальні проблеми права інтелектуальної власності в Україні та Європі» відбулося також підписання Меморандуму між КУП НАН України й «Українським альянсом по боротьбі з підробками та піратством» (УАПП). В церемонії взяли участь ректор КУП НАН України Юрій Бошицький та президент УАПП Антоніна Пахаренко-Андерсон.

Після підписання меморандуму відбулося офіційне відкриття Музею підробок «Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством».

За інформацією прес-центру КУП НАН України

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Нові матеріали біомедичного призначення:…

06-07-2015 Anna - avatar Anna

Нові матеріали біомедичного призначення: розробки та проблеми впровадження

Базовим пріоритетом української та світової науки й економіки загалом є розроблення нових речовин і матеріалів, без яких неможливо вирішити важливі інженерні, будівельні, науково-технічні, медичні тощо проблеми. Унікальною вітчизняною галузевою установою,...

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №7-8 (2013)

01-03-2013 Олена - avatar Олена

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №7-8 (2013)

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №7-8 (2013) СКАЧАТИ Видання «Наука сьогодні». Періодичність: двічі на місяць. Метою журналу є забезпечення оперативною інформацією про події, здобутки, досягнення у сфері фундаментальних і прикладних наук, високих технологій як...

IBM представила "революционный нано…

11-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Инженерам компании IBM удалось создать набор устройств, в которых электрический и оптический способ передачи информации интегрирован в одной микросхеме, производимой по стандартной КМОП-технологии. Сообщение об этом опубликовано на сайте IBM,...