«БАРСТЕС» – високоефективний нафтопоглинальний біосорбент

BastersЗначну небезпеку для живої природи нашої планети становлять надзвичайні ситуації техногенного походження, одними з найпоширеніших серед яких є виливи нафти й нафтопродуктів із подальшим потраплянням цих шкідливих речовин до ґрунту, водойм та рослинності. Маючи на меті вирішити проблему усунення наслідків різноманітних аварій та катастроф, у результаті яких відбувається суттєве забруднення довкілля, і володіючи достатнім для цього науковим потенціалом, фахівці Інституту сорбції та проблем ендоекології НАН України взяли участь у створенні високоефективної технології ліквідації нафтового забруднення із застосуванням порошкоподібного вуглецевого сорбенту біодеструктивного типу рослинного походження «БАРСТЕС».

Нафтопоглинальний біосорбент «БАРСТЕС» здатен швидко й ефективно очищувати забруднені поверхні зі значною площею завдяки низці технічних та технологічних особливостей.

По-перше, сорбент «БАРСТЕС» практично миттєво локалізує нафтове забруднення по всій масі нафтової плями (як за площею, так і за об’ємом). Сорбційна здатність засобу складає 4-10 г нафти на 1 г сорбента, а утримувальна здатність перевищує 99%. Варто наголосити, що локалізована нафта не відмивається із поверхні сорбента. Деструкція (тобто руйнація) нафти відбувається у локалізованому стані впродовж 3-6 місяців – залежно від кліматичних умов. Біосорбент можна застосовувати в середовищах із температурним інтервалом у проміжку від –40˚С до +50˚С.

По-друге, біосорбент не містить патогенної мікрофлори та є екологічно безпечним.

По-третє, при розробленні вітчизняного нафтопоглинального біосорбенту було застосовано ексклюзивну технологію, завдяки якій він не потребує видалення з місць обробки й окремої утилізації, оскільки самоутилізується в будь-яких умовах (на відміну від багатьох інших аналогічних препаратів, після застосування яких слід не лише їх утилізувати, а й здійснювати рекультивацію оброблених ними ділянок ґрунту). Залишковим продуктом біосорбенту є нешкідливий деревний (рослинний) попіл, а кінцевими продуктами деструкції нафти – вуглекислий газ і вода. Експериментальні промислові випробування засвідчили біологічну руйнацію 99,4% локалізованої нафти.

По-четверте, біосорбент має поліфункціональне значення, адже ліквідує нафтове забруднення на найрізноманітніших поверхнях – на поверхнях води, ґрунту, снігу та нафтових ємностей.

По-п’яте, засіб «БАРСТЕС» є простим у використанні: його можна наносити на забруднену поверхню шляхом розпилення, розсипання або ж пневмоспособом – за допомогою будь-яких підручних засобів. Загальну кількість сорбенту, необхідну для локалізації нафтового забруднення, обчислюють, враховуючи, що за звичайного режиму роботи потреба у ньому складає 1 кг на 8-10 кг нафтопродукту (в екстрених ситуаціях – 1 кг на 4 кг нафтопродукту).

Упродовж останніх 10 років нафтопоглинальний біосорбент «БАРСТЕС» пройшов успішні промислові випробування на численних об’єктах, серед яких – нафтопровід «Дружба» (аварійний розлив нафти у вересні 2003 р.) та автозаправні станції, а також придатний для ліквідації забруднень, що сталися внаслідок масштабних виливів нафтопродуктів під час надзвичайних ситуацій.

Біосорбент нафти «БАРСТЕС» є доступним для українських і зарубіжних споживачів.

За інформацією Інституту сорбції та проблем ендоекології НАН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Signifyd привлекает $2 млн. финансирован…

19-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Компания Signifyd, разработчик программного обеспечения для обеспечения безопасности онлайн-платежей, объявила о привлечении $2 млн. финансирования в рамках раунда, проведенного Andreessen Horowitz, Data Collective, IA Ventures, QED Investors Resolute.VC, Tekton Ventures,...

Україна та Іспанія підбили підсумки реал…

16-11-2015 Олена - avatar Олена

Україна та Іспанія підбили підсумки реалізації проекту Twinning в космічній галузі

13 листопада 2015 року в Державному космічному агентстві України відбулося засідання, присвячене офіційному закриттю проекту технічної допомоги ЄС Україні Twinning в космічній сфері. Відкрив засідання Перший заступник Голови ДКА України,...

Преобразование PDF в Word онлайн, на ПК …

29-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Компания SautinSoft объявляет об открытии портала PDF в Word. На портале можно бесплатно и без регистрации конвертировать PDF-файл в Word-документ, текстовый или графический формат, скачать бесплатный PDF-конвертер - "First PDF",...