Дніпропетровські вчені запропонували газ у «брикетах»

GazogidratyГрупа вчених дніпропетровського Національного гірничого університету під керівництвом доктора технічних наук, професора Володимира Бондаренка презентувала колективний винахід - технологію видобутку метану з шахт шляхом перетворення його на «крижані брикети» - газогідрати.

На прес-конференції розробники розповіли й про долю майбутньої промислової газогідратної установки.

«На кінець цього року буде виготовлена промислова установка для добування метану з шахти й перетворення його у газогідрати. За належного фінансування можна буде через 2-3 роки вийти на промисловий видобуток», - зазначив завідувач кафедри підземної розробки корисних копалин, професор НГУ Володимир Бондаренко.

За словами вченого, зазвичай, частина шахтного газометану на місці використовується для вироблення електроенергії. Але більша частина - просто випускається у повітря. Вчені довели, що газометанову суміш можна доволі ефективно перетворювати на «газовий лід». При цьому, в одному кубічному метрі такого льоду поміститься близько 200 кубічних метрів газу. Окрім усього, це ще й зручна «упаковка» для транспортування.

Наразі вчені переймаються якнайшвидшим створенням промислової установки, яка вже наступного року дасть можливість розпочати «пакування» шахтного метану у газогідратні «крижані брикети».

Досі ж, за інформацією Бондаренка, щорічно у повітря в Україні викидаються сотні мільйонів кубічних метрів шахтного газометану. А його доволі ефективно можна використовувати для опалення будинків. При цьому вартість опалення для населення повинна бути нижчою.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Провідну в світі технологію ремонту дорі…

07-07-2015 Anna - avatar Anna

Більше половини протяжності автомобільної дороги Н-09 Мукачеве-Рахів-Богородчани-Івано-Франківськ-Рогатин-Бібрка-Львів відремонтують за технологією «холодного ресайклінгу», котра широко поширена в Європі та Сполучених Штатах Америки. «Верхні шари існуючого дорожнього одягу будуть зняті на глибину до...

Органические смолы понизят стоимость сол…

08-10-2012 Олена - avatar Олена

 Опубликовано 8 октября, 2012 - 00:00 Исследователи из Кореи заявляют, что дорогостоящие металлы, входящие в состав некоторых солнечных батарей, могут быть замещены дешевой фенолформальдегидной смолой.

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

02-06-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 29.05.-02.06.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...