Черговий винахід науковців НАН України для потреб АТО

Науковці Інституту фізичної хімії імені Л.В. Писаржевського НАН України розробили спеціальний засіб - суміш, що перешкоджає займанню камуфляжу військових. 

«ФЕНІКС»: КАМУФЛЯЖ, ЩО НЕ ГОРИТЬ

Клаптик звичайного камуфляжу загорівся одразу. Молодий науковець Олександр Абакумов підносить запальничку до іншого – обробленого спеціальною сумішшю. Тканина секунд 15 навіть не нагрівається, потім темніє. Але так і не загоряється!

Feniks

Спеціальна суміш має назву «Фенікс». Її придумали і випробували у лабораторії відділу гетерогенного каталізу Інституту фізичної хімії імені Л.В. Писаржевського в Києві.

– Улітку минулого року українські військові у зоні АТО зіткнулися з проблемою – при потраплянні прямого полум’я (наприклад, з вогнемета) їхній одяг загоряється за 1-2 секунди, – розповідає заввідділом, професор Петро Стрижак. – Тому знайомі бійці попросили придумати засіб, який би давав людині час вибратися з танка чи покинути небезпечнузону.

У жовтні вчені розпочали роботу. Спершу вивчили літературу щодо антипіренів – хімічних речовин, які перешкоджають займанню. Поставили мету – зробити не тільки надійний, а й безпечний для шкіри засіб.

– Проаналізували складники, що виробляються в Україні, – каже Петро Євгенович. – Обрали такі, що вживаються в харчовій промисловості, й ті, які можна придбати в аптеці. Серед них, наприклад, харчові добавки та речовина для лікування запалень. Визначили склад, розробили графік роботи – що з чим змішувати і в якій пропорції.

ВИПРОБУВАННЯ ВОГНЕМ

Над складом суміші працювали близько двох місяців. Потім – випробування. Взяли зразки тканин, які застосовуються у зоні АТО. Зокрема, і популярну серед військових та волонтерів «британку» (у ній, до речі, досить великий відсоток синтетики, яка при потраплянні під вогняний струмінь просто плавиться).

«Випробування вогнем» проводили просто: обробляли тканину, сушили і дивилися – горить чи ні. Без жодних сумнівів відкидали ті речовини, що складно чи довго розчинялися у воді.

– Суміш мала бути максимально простою у використанні, – продовжує розповідь Петро Стрижак. – Адже у бійця на передовій зайвого часу немає. Розкрив пакет із сумішшю, розчинив у воді, замочив одяг на десять хвилин. Викрутив, висушив над буржуйкою – і все, можна йти у бій.

Оптимальний склад знайшли не одразу. Вчені зізнаються: спалили більш як півсотні зразків, доки обрали найоптимальніший варіант. Удень згоряло мінімум п’ять зразків тканини! Працювали у вільний від роботи час – вечорами. І таки досягли успіху – оброблена засобом тканина, скільки не запалюй, «відмовлялася» горіти.

ПОТРІЙНИЙ ЗАХИСТ

– Ми зробили так, що тканина не горить, – пояснює Олександр Абакумов. – У нашої суміші – потрійний захист. По-перше, замість горіння відбувається розклад речовин антипірену. Під час розкладу виділяється азот, який гасить полум’я. Але й це ще не все. У процесі термічного розкладу речовини формуються каталізатори карбонізації тканини. Тобто утворюється вогнезахисний шар. Сама тканина перетворюється на антипірен.

У грудні засіб «Фенікс» для обробки тканини з метою надання їй протипожежних властивостей був готовий. Усі співробітники інституту внесли власні кошти на виготовлення дослідного зразка. Вчені закупили речовини і виготовили 16 кілограмів суміші. Розфасували в пачки, склали в коробки і відправили військовим різних родів військ у зону АТО. У коробках, окрім пакетиків з «Феніксом», є ще й розприскувачі. Бо на замочування одягу на передовій часу може не бути. Виготовленого засобу має вистачити на захист роти військових.

НАРОДНИЙ ВОЄНПРОМ

31 січня вчені взяли участь у виставці «Волонтерський воєнпром» у Києві.

– Дізналися про виставку в останню мить, часу для підготовки стенду та повної доповіді вже не було, – зізнається Олександр. – Я взяв дослідний зразок (чималий шмат тканини) і швиденько поїхав. Субота, ранок, сотні людей (серед них і потужні волонтерські центри) демонструють свої розробки чи зразки. Підходжу до волонтерів і запитую: вас цікавить антипірен? Добре, що наших активістів уже нічим не здивуєш. Почав розповідати, продемонстрував у дії.

ЕКОНОМІЧНИЙ ФРОНТ

Багато хто з тих, кому Олександр демонстрував засіб у дії, спочатку не вірили власним очам. Необроблена сумішшю тканина горіла, оброблена – ні! Дівчина-волонтер притисла тканину до руки і піднесла запальничку. Лише на 10–15-й секунді відчула легеньке тепло. Не дивно, що розробкою київських науковців зацікавилися десятки людей.

До інституту Олександр повернувся зі стосиком візитівок і чітким переконанням: розробку потрібно впроваджувати в життя. Адже у країні – війна, й один із фронтів – економічний. Петро Стрижак також вважає, що випуск потрібного для фронту засобу є важливим внеском в обороноздатність країни. Вчений розповідає: нині співробітники інституту виготовляють ще чотири коробки суміші, яку вже чекають на передовій. Офіційно продавати розробку установа поки що не може. Це й не дивно, адже для виготовлення матеріалів, пов’язаних із життєзабезпеченням діяльності людини, потрібні спеціальні «іспити» й дозвільні документи. Тому нині науковці виготовляють суміш на волонтерських засадах і готуються до проходження офіційної дозвільної процедури.

Державне підприємство при інституті «Каталіз і екологія» (КАТЕК) уже готове до виробництва препарату.

КОЖЕН ДЕСЯТИЙ – АКТИВІСТ

Про команду, яка розробляла «Фенікс», Петро Стрижак розповідає з гордістю. – У нас в інституті волонтерів більше, ніж у середньому в Україні, – посміхається Петро Євгенович. – У країні це кожен чотирьохсотий, у нас – кожен десятий. Спочатку в команді були тільки чотири співробітники відділу (Андрій Трипольський, Олександр Абакумов, Володимир Бондаренко і я), потім – увесь відділ, нині нам пропонують допомогу десятки співробітників інституту.

Один із найактивніших у команді – Олександр. Каже: має із сепаратистами власні рахунки. До війни хлопець жив у Донецьку, але після початку бойових дій і досвіду «спілкування» із терористами переїхав до столиці. Нині він продовжує наукову роботу в Києві. Каже: часу мало, а нашим хлопцям на передовій ще стільки всього потрібно!

ВІД ОБІГРІВАЧА ДО ГЕМОСТАТИКА

Окрім цієї розробки, в інституті працюють і над багатьма іншими. Наприклад, створюють обігрівач, який можна використовувати безпосередньо на лінії фронту, навіть в окопах. Друзі з іншого відділу спроектували і поставляють через волонтерів у зону АТО пічку, яку топлять соляркою. Ще одна група працює над розробкою надсучасного кровоспинного засобу. Це препарат третього покоління гемостопів, який допомагає швидко зупинити кров при будь-якому пораненні. Він має бути ефективним і недорогим.

Учені переконані: вони зроблять його якнайкраще і дуже швидко! 

Джерело: газета «Освіта України» №7, 16 лютого 2015 року

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

У Дніпропетровську обмінялись досвідом ф…

10-10-2014 Anna - avatar Anna

7-9 жовтня 2014 р. у Дніпропетровську відбулася ХVІІ міжнародна наукова конференція «Теплотехніка та енергетика в металургії». Конференцію було проведено на базі Національної металургійної академії України (НМетАУ). Конференція проводилась з метою обміну...

Дайджест новин у сфері науки та інноваці…

18-05-2012 Олена - avatar Олена

Дайджест новин у сфері науки та інновацій за 15-18.05.2012 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

GE Hitachi Stinger – робот-плавець, який…

10-08-2015 Олена - avatar Олена

GE Hitachi Stinger – робот-плавець, який буде оглядати ядерні реактори

  Реактори ядерних електростанцій є вельми складними технологічними об’єктами, від безпеки роботи яких залежить багато чого, зокрема, здоров’я та життя багатьох людей. Тому всі елементи їх конструкції з чіткою періодичністю повинні...