Бейнітний чавун у виробництві сільськогосподарської техніки


Inst materialoznavstva    Інститутом проблем матеріалознавства НАН України здійснені нові технологічні розробки для покращення якості ґрунтообробної сільськогосподарської техніки.

Серед нагальних проблем українських сільськогосподарських підприємств одне з найперших місць посідає низька якість ґрунтообробної техніки. Це, у свою чергу, зумовлене вкрай низькою опірністю до зношування, якою характеризуються робочі органи.

Великою мірою продуктивність плужної оранки залежить від лемеша. Проте метал, з якого виготовляють лемеші, не завжди відповідає вимогам встановлених стандартів. Тому, попри значне скорочення розорюваних площ, обслуговування техніки щорічно потребує великої кількості змінних деталей (лише лап культиваторів і лемешів щороку споживається близько 700-750 тис. штук та 1,5 млн. штук відповідно). А з огляду на відсутність утилізації, втрачаються тисячі тон вартісної легованої сталі. Слід також зазначити, що вітчизняні деталі не пасують до широко використовуваної в Україні зарубіжної сільгосптехніки. Закупівля ж змінних деталей імпортного виробництва часто не може розглядатися як варіант вирішення проблеми (через їх непридатність до використання на вітчизняному навісному обладнанні) і відчутно здорожує діяльність підприємств агропромислового сектору (зокрема ціна таких деталей у 3-8 разів перевищує ціну українських аналогів).

Важливим кроком до часткового усунення труднощів ґрунтообробного процесу стали технологічні розробки, що здійснені Інститутом проблем матеріалознавства НАН України. Їх суть полягає у виготовленні змінних деталей із високоміцного чавуну та з використанням комплексних композиційних модифікаторів з порошкових матеріалів, виготовлених методом прокатки. Перевага такого методу полягає у продовженні ресурсу напрацювання деталей, який не поступається ресурсу найкращих зарубіжних зразків.

Результати досліджень були підтверджені порівняльними польовими випробуваннями, здійсненими в різних господарствах Київської, Одеської, Полтавської та Черкаської областей. У ході випробувань стандартні сталеві лемеші без наплавки різальної крайки показали ресурс напрацювання в 18-25 га (з наплавкою – близько 40-45 га), тоді як литі – понад 100 га. Що ж стосується лап культиваторів, то одиниці стандартних розмірів, виготовлені із бейнітного чавуну, навіть після досягнення протягом 2010-2014 років ресурсу напрацювання в 150 га залишилися придатними до подальшої експлуатації. Наприклад, дослідно-промислова партія одиниць вдосконаленої конструкції, виготовлених обсягом 200 штук на замовлення ПП «Агроекологія», забезпечила обробку 10 тис. га. Серійні ж сталеві лапи мають ресурс 25-35 га.

Окрім очевидних технологічних переваг на кшталт збільшення продуктивності ґрунтообробки, литі деталі також мають прийнятну собівартість, зіставну із собівартістю виготовлення сталевих деталей вітчизняного виробництва, і значно нижчу від собівартості імпортованої продукції.

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України 

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

В Москве пройдет III ежегодный форум «Ин…

21-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Задача форума – обсудить все возможные механизмы и инструменты привлечения капитала, а также взаимодействие государства, реального сектора экономики и финансового сообщества для реализации программ финансового обеспечения предприятий реального сектора, инновационного...

Американські інженери створили мініатюрн…

11-06-2016 Олена - avatar Олена

Американські інженери створили мініатюрну багаторазову ракету

Американська аерокосмічна компанія Masten Space Systems показала роботу двох нових багаторазових посадочних модулів - Xaero-B і Xodiac. Прототипи здатні відірватися від землі та зависнути над платформою, зберігаючи свою позицію, а...

Київ перейматиме досвід впровадження IT-…

22-03-2016 Олена - avatar Олена

Київ перейматиме досвід впровадження IT-технологій в енергозбереженні у рамках проекту Smart together

Київ перейматиме міжнародний досвід впровадження розумних технологій у сфері енергозбереження, транспортного забезпечення та громадської комунікації. Доступ до цінної інформації столиця отримала в рамках проекту Smart together, передає КМДА. Як зазначив заступник...