Академічне середовище не повинно приймати плагіат, - Сергій Квіт

KvitНа цьому наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Квіт під час круглого столу на тему «Академічна чесність як системна проблема вищої школи України: університет, викладач, студент», що відбувся в ІА «Укрінформ» 16 липня 2015 року.

Сергій Квіт зазначив, що головне завдання боротьби з плагіатом – це формування ставлення академічного середовища до цього явища.«Головне - щоб було неприйняття, щоб людина навіть не думала цим займатися», - сказав Міністр.

Як повідомив Сергій Квіт, Міністерство освіти і науки, своєю чергою, вже показало ставлення до цього явища. Зокрема, в Міністерстві щомісяця проводяться засідання атестаційної колегії, яка своїм рішенням позбавляє академічних ступенів науковців, в чиїх дисертаціях був виявлений плагіат.

За словами Сергія Квіта, роботу по виявленню плагіату повинні виконувати самі університети. Для цього необхідно надати вищим навчальним закладам усі інструменти: легальне програмне забезпечення для виявлення плагіату та на законодавчому рівні наділити університети правом відраховувати студентів за плагіат.

Сергій Квіт вважає, що студентські роботи обов’язково мають перевірятися на плагіат. Окрім того, студенти самі повинні розумітися на цьому понятті. За словами Міністра, за для розуміння та навчання студентів, необхідно перекласти на українську мову велику кількість міжнародних документів. «Положення про плагіат повинні увійти в статути університетів», - додав Сергій Квіт.

У заході також взяли участь президент Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Андрій Мелешевич; ректор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Віль Бакіров; виконавчий директор МФ «Відродження» Євген Бистрицький; директор БФ «Інститут розвитку освіти» Георгій Касьянов; директор Інституту вищої освіти АПН України Світлана Калашнікова, член колегії Міністерства освіти та науки України Тарас Фініков та інші експерти.

Під час круглого столу були презентовані результати соціологічного дослідження, що проводилося в Харківському національному університету імені В.Н. Каразіна. За даними дослідження 78% студентів складають іспити не самостійно, 67% з них списують під час іспиту, 23% студентів вказують на випадки отримання оцінок за послуги або гроші, 90% студентів вдаються до плагіату.

Учасники круглого столу погодилися з думкою про актуальність вивчення явища плагіату, продовження досліджень з цієї проблеми, бо в університетах практично відсутні механізми боротьби зі списуванням, плагіатом та низький рівень академічної культури.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Оголошується спільний конкурс науково-до…

13-05-2016 Олена - avatar Олена

Оголошується спільний конкурс науково-дослідних проектів Державного фонду фундаментальних досліджень і Білоруського республіканського фонду фундаментальних досліджень

  Запити приймаються до 4 липня 2016 року. Для подання запиту на участь у конкурсі необхідно: Зареєструватися на ресурсі contest.dffd.gov.ua (для учасників конкурсу, які раніше не брали участі у конкурсах ДФФД, або не...

6-а міжнародна виставка "Авіакосм…

01-08-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

  Організатори: Кабінет Міністрів Республіки Татарстан, Міністерство промисловості і торгівлі Республіки Татарстан, Мерія міста Казань, ВАТ "Казанський ярмарок", КНІТУ ім. А.Н.Туполева.

Українська школярка розробила тепловізор…

21-11-2014 Anna - avatar Anna

Українська школярка розробила тепловізор, який "бачить" крізь стіни

Учениця Малої академії наук України Настя Шмагайло запропонувала військовим власний макет тепловізора, що значно розширює можливості для розвідки. Тепловізор винахідниці "бачить" крізь стіни за допомогою оптичної системи та матриці. Теплове випромінювання...