У китайському бурштині знайшли комах з Прибалтики

    burwtun Вчені вперше систематично вивчили бурштин з вугільних копалень Фушунь (Китай). Виявилося, що види комах, які проживали на територіях, які сьогодні відносяться до Східної Азії, принципово не відрізняються від тих, що були виявлені в бурштині на протилежній окраїні Євразії, в Балтійському морі. Результати дослідження представлені в журналі Current Biology.

    В фушуньському бурштині вже виявлені представники 80 сімейств комах і павукоподібних, що мешкали в Східній Азії 53 мільйони років тому (еоценового періоду кайнозою- Ред.). Майже всі особини схожі на зразки, описані щодо балтійського бурштина.

     Цей факт вразив вчених: адже на початку кайнозою Європу відділяло від Азії Тургайське море, і вважається, що воно перешкоджало міграції видів між окраїнними територіями Євразії.

     Місто Фушунь вже понад століття є "вугільною столицею" північного Китаю. Місцеві жителі часто знаходять шматочки бурштину у вугільних копальнях і продають їх ювелірам. За винятком кількох знахідок в Індії, це єдине азіатське джерело бурштину. Палеонтолог Бо Ван був першим, хто побачив науковий потенціал фушуньської викопної смоли і зібрав близько 3000 фрагментів мінералу з включеннями (їх називають "інклюзи" - Ред.) комах.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Українці створили чашку, що визначає які…

02-02-2016 Олена - avatar Олена

Українці створили чашку, що визначає якість води та дезінфікує її

Львівські винахідники презентували «розумну» чашку «Travel Cup», яка здатна аналізувати рідину, що в неї налита. Чашка визначає рівень солей у рідині, кислотність, нітрати, температуру кореляції цих елементів, – повідомляє depo.ua....

Грозный: состоялся семинар по развитию и…

21-09-2012 Светлана - avatar Светлана

В здании республиканского Бизнес-центра прошло заседание круглого стола по развитию инновационного информационного бизнеса в Чеченской Республике.

Держава у смартфоні

07-06-2019 Anna - avatar Anna

    Наступного тижня заплановане перше експертне обговорення проекту концепції "Держава у смартфоні"/ Про це повідомив радник Президента України Михайло Федоров.   "У рамках розробки концепції ми провели першу зустріч із...