Нова система для виявлення ртуті у водному середовищі

    Дослідники з Австралії та Іспанії розробили нову ультрачутлива дешеву і портативну систему для визначення вмісту ртуті в зразках грунтовій і річкової води.
    Керівник дослідження, Абель Сантос (Abel Santos) заявляє, що багатообіцяюча висока чутливість нової системи поряд з її портативністю і низькою вартістю робить її відмінною альтернативою існуючим нині аналітичним системам.
    Він додає, що нова методика може стати основою для майбутніх систем аналізу в польових умовах для моніторингу стану води безпосередньо на місці.

Rtut

    Ртуть почала потрапляти у навколишнє середовище і накопичуватися в ній ще з епохи середньовіччя, однак особливе значення це процес, який, очевидно, може впливати як на здоров'я людини, так і на стан навколишнього середовища, набуває, починаючи з епохи індустріалізації. В останнє десятиліття стурбованість про вплив ртуті на екологічний стан призвела до усвідомлення необхідності пониження вмісту ртуті в навколишньому середовищі, а також створенню систем моніторингу та контролю вмісту цього металу в грунті, грунтових та річкових водах.
    Як відзначає Сантос, в даний час існують системи, здатні визначати слідові кількості ртуті в зразку, однак ці методи вимагають використання громіздкого обладнання, яке не так просто переміщати в місця, в яких потрібне проведення аналізу, це обладнання відрізняється значною вартістю і може обслуговуватися тільки персоналом з досить просунутій кваліфікацією, а до процедури аналізу зразки повинні піддатися хімічній обробці.
    З іншого боку, розроблена колегами Сантоса система для моніторингу за вмістом ртуті в навколишньому середовищі відрізняється не дуже високою ціною, розміри її можна порівняти з розмірами мобільного телефону, а також вона дуже проста в обігу.
    Сантос заявляє, що скористатися новою системою для того, щоб визначити вміст ртуті в річці або озері, зможе людина, що пройшла простий базовий курс навчання. Це стало можливим завдяки тому, що дослідникам вдалося отримати нанопористий анодний оксид алюмінію і виготовити з нього фільтр певної структури.
     Поверхня фільтра була модифікована, в результаті чого вона стала селективною до іонів ртуті. При русі води через пори фільтра іони ртуті зв'язуються з його поверхнею, а відображувальна спектроскопія вимірює кількість зв'язаної ртуті.
     Випробування нової системи показали, що нова сенсорна система може визначати ртуть, вміст якої в модельних зразках, що містять крім ртуті іони інших металів, становить 200 мільярдних часток. Дослідники сподіваються, що подальша робота над методом дозволить домогтися ще більшої чутливості.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Вузы вместо конструкторских бюро

11-06-2012 Светлана - avatar Светлана

В 90-е годы предприятия в большинстве своём потеряли то, что сейчас называют центрами исследований и разработок. Ректор Санкт-Петербургского государственного электротехнического университета «ЛЭТИ» Владимир Кутузов считает, что заполнить эту нишу должны...

В Казахстані фінансування науки в 2012 р…

20-03-2012 Светлана - avatar Светлана

В 2012 році збільшено фінансування інноваційної та науково-дослідної діяльності, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки РК.

Американці створили маску для сну, що до…

07-06-2012 Светлана - avatar Светлана

КИЇВ. 5 червня. УНН. Два винахідника з Нью-Йорка - Дункан Фрейзіер і Стів МакГіган представили світу свою інновацію - маску для очей Remee Dream Mask. За допомогою неї, запевняють вчені,...