Технологія WISP: енергія з повітря і ніяких акумуляторів

WISPНа сьогоднішній день основним стримуючим фактором розвитку нових гаджетів є акумулятори. Саме вони визначають, які форми і габарити можуть мати сучасні смартфони, планшети і девайси. При цьому сфера акумуляторних технологій вельми застійна, і навряд чи цей стан справ зміниться в найближчому майбутньому.

Однак, у Сенсорній лабораторії Університету Вашингтона (University of Washington) є несподіване рішення цієї проблеми. Вчені розробили технологію WISP – комбінацію сенсора і комп'ютерного чіпа, якій взагалі не потрібен акумулятор або будь-яке інше провідне джерело енергії, інформує Іnnogest. Замість цього вона поглинає радіохвилі, які випромінюються стандартним, доступним RFID-рідером, і конвертує їх в електрику.

Відео https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rvtyZIPyXMs

WISP не складе конкуренції чіпам сучасних смартфонів або ноутбуків. Її обчислювальна потужність приблизно дорівнює можливостям фітнес-трекера на зразок Fitbit. Система подібна за функціональністю, оскільки має в своєму розпорядженні вбудований акселерометр і датчик температури. WISP може виконувати прості обчислювальні завдання, відстежувати показання різних сенсорів і комунікувати із зовнішнім світом.

Не дивлячись на простоту, можливості зв'язку WISP досить великі. Пропускна здатність пристрою приблизно дорівнює Bluetooth Low Energy – технології, яка лежить в основі більшості Bluetooth-динаміків і бездротових навушників. Ця ж технологія дає пристрою WISP безпрецедентну можливість – він може перепрограмуватися віддалено, без будь-яких провідних підключень. Це перша технологія в світі, здатна на такі маніпуляції.

На сьогоднішній день можливостей WISP недостатньо для бездротового живлення смартфонів або ноутбуків, але у неї є свої сфери практичного застосування: наприклад, архітектура і будівництво. Завдяки таким датчикам, впровадженим в несучі конструкції, інспектори можуть визначити, чи не постраждала будівля в результаті землетрусу, не порушуючи цілісності будови. Також безбатарейні комп'ютери ідеально підходять для медичних імплантатів, які здатні відслідковувати стан здоров'я пацієнтів. Інтерес до цієї технології проявили і працівники агроіндустрії, яким вона дозволить стежити за тисячами рослин одночасно.

Але своє головне слово WISP зможе сказати в становленні майбутнього Інтернету. Можливості нової технології дозволять змінювати властивості багатьох звичних об'єктів нашого оточення без будь-яких провідних підключень.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Бізнес і університети: новий етап співро…

17-02-2015 Anna - avatar Anna

Бізнес і університети: новий етап співробітництва у 2015 році

17 лютого 2015 року у Міністерстві освіти і науки України відбулася прес-конференція «Бізнес і університети: новий етап співробітництва у 2015», організована Центром «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» за підтримки МОН з...

Відбулася 35-а сесія Робочої групи ВОІВ …

20-04-2016 Олена - avatar Олена

Відбулася 35-а сесія Робочої групи ВОІВ з перегляду МПК

У період з 11 по 15 квітня 2016 року в штаб-квартирі Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) у м. Женева проходила 35-а сесія Робочої групи ВОІВ з перегляду Міжнародної патентної класифікації...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

27-12-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 25.-27.12.2013 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...