Розроблено модель переробки невитрачених літієвих батарей в накопичувачі для LED-ламп

batareyka Li LEDНезважаючи на свою чималу вартість, смартфони мають середній споживчий термін життя на три роки. При цьому живлять їх літій-іонні батареї можуть служити до п’яти років – іншими словами, майже кожен викинутий телефон збільшує обсяги електронного сміття, але має при цьому цілком працездатні компоненти. Дослідники з Університету Кюнг Хі (Kyung Hee University) в Сеулі пропонують нову модель переробки невитрачених літієвих батарей, яка дозволить створювати з них накопичувачі для LED-ламп, що працюють на сонячній енергії.

Запропонована програма складається з п’яти кроків: збір батарейок, тестування і відбір придатних до використання, системне виробництво, комерціалізація і застосування.

Свічки і гасові лампи, які використовуються для освітлення будинків у багатьох країнах, що розвиваються, є неефективними і дорогими в порівнянні з маленькими сонячними світильниками, не кажучи вже про те, що завдають шкоди екології і здоров’ю людей.

При цьому батареї є одним з найдорожчих компонентів домашньої освітлювальної системи на базі сонячної енергії і сильно знижують доступність подібних рішень в країнах третього світу. У таких місцях часто використовуються свинцево-кислотні акумулятори від старих автомобілів, які, проте, мають порівняно невеликий термін служби.

Стандартна літієва батарея смартфона ємністю 1000 мАг може живити 1-ватну LED-лампу протягом трьох годин, а 0,5-ватну (якої досить для читання і письма) – близько шести годин. Якщо підключити її до маленької сонячної панелі, така мініатюрна система може пропрацювати приблизно три роки.

Розробники вже створили повну 12-вольтну систему, що складається з трьох смартфони батарей по 3100 мАг кожна, з 5-ватною лампою і сонячною панеллю. Її ціна становить менше $25. Подібні системи можуть освітлювати будинки приблизно по п’ять годин щодня і працювати близько трьох років без жодного обслуговування.

Пілотні проекти з виробництва та постачання таких освітлювальних систем почнуться в Сенегалі і деяких країнах тропічної Африки протягом наступного року.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Віктор Янукович позитивно оцінив створен…

07-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Президент України Віктор Янукович позитивно оцінив роботу Ради міністрів Автономної Республіки Крим зі створення Чорноморського центру підводних досліджень

Консультації з питань Горизонт 2020

19-09-2013 Anna - avatar Anna

В приміщенні НІП України проводяться консультації з питань Сьомої Рамкової програми ЄС з досліджень та технологічного розвитку, фінансового менеджменту європейських проектів, програм наукової мобільності та нової програми Горизонт 2020, перші...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

26-08-2014 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 22.08.-26.08.2014 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...