Вчені винайшли турбіну, що може використовувати енергію океанічних течій

Японські дослідники з Інституту науки і технологій Окінави запропонували нову конструкцію занурювальної турбіни, яка б могла використовувати океанічні течії як потенційний ресурс відновлюваних джерел енергії, передає Cleantechnica.com.

Вчені представили підводну морську турбіну, яка використовує енергію течії Куросіо, що знаходиться в північній частині Тихого океану, що навпроти східного узбережжя Японії. Куросіо схожа на більш відому течію Гольфстрім, яка проходить навколо верхньої частини Атлантичного океану, і може забезпечити людей такою ж кількістю струму, яку дають викопні види палива.

Морські турбіни працюють в середньому шарі течії Куросіо, занурені на 100 метрів нижче поверхні, де води поточного потоку стабільні й відносно спокійні, навіть під час сильних штормів і тайфунів.

Конструкція сама по собі нагадує гібрид повітряного змія з вітряною турбіною, і включає в себе поплавок, противаги, кабіну для електрогенеруючих компонентів, а також три лопаті. Турбіна розміщується, наче якір, на морському дні, в той час як її положення в течії повертатиме лопаті, виробляючи електрику.

turbina ocean sh

Як відзначають дослідники, хоча морські течії відносно повільні – в середньому лише 1-1,5 м/с – вода більш ніж у 800 разів щільніша за повітря, а це означає, що навіть повільні океанічні течії можна порівняти з сильними вітрами, а додаткова перевага в тому, що вони незмінні в обох напрямках і швидкості.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Успішний досвід застосування енергоощадн…

21-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Київська МДА Комплексна термосанація київських дитсадків – лише перший крок міста на шляху до масового застосування енергоощадних технологій. Про це заявив голова Київської МДА Олександр Попов.

Семінар із питань створення наукоємних р…

29-02-2016 Олена - avatar Олена

Семінар із питань створення наукоємних розробок зі штучним інтелектом

24 лютого 2016 року в Інституті кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України відбувся науковий семінар, присвячений питанню створення конкурентоспроможної наукової продукції в галузі вітчизняного комп’ютеробудування. Участь у заході взяли представники Національної...

Відбулося розширене засідання Координаці…

25-10-2013 Anna - avatar Anna

Відбулося розширене засідання Координаційної ради з організації спільних робіт ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» і наукових установ НАН України

22 жовтня 2013 року відбулося розширене засідання Координаційної ради з організації спільних робіт Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» і наукових установ Національної академії наук України, присвячене 90-річчю...