Португальці тестують унікальний аеростат-вітрогенератор

portug viter generatorПортугальські інженери тестують незвичайний аеростат-вітрогенератор HAWE, який здатний ловити вітер на великій висоті і виробляти енергію.

Розроблений компанією Omnidea в рамках Європейського дослідницького проекту апарат випробували на старому військовому аеродромі неподалік Лісабона, передає Euronews.

На відміну від звичайних вітроенергетичних установок, цей прототип не прив’язаний до землі і може у будь-якому місці підніматися високо в небо до сильних повітряних потоків. Всередині літального циліндра міститься 180 кубічних метрів інертного газу, але він все одно важить легше повітря.

За словами інженера-механіка Omnidea Педро Сільви, повітряна платформа отримує на великій висоті енергію вітру і передає її на наземну станцію.

«Заповнений гелієм апарат може підніматися на висоту до двох кілометрів над землею, де повітряні потоки більш стійкі, а енергія вітру у вісім разів потужніше, - пояснює фахівець. – Електромотори обертають модуль, щоб стабілізувати його в повітрі, а також для того, щоб створити фізичне явище, відоме під назвою ефект Магнуса, що значно збільшує підйомну силу, подібну до тієї, що створюється крилами літака. Аеростат піднімається, натягує трос, який обертає з'єднаний з електричним генератором барабан, - і виробляється електроенергія».

Наразі розроблений португальськими інженерами прототип генерує в середньому 30 кВт-год. Набравши максимальну висоту, аеростат припиняє обертання, завдяки чому його можна легко повернути на землю, на що витрачається значно менше енергії, ніж було вироблено.

Як зазначають розробники, унікальний апарат може застосовуватися у різних сферах діяльності.

“Можна використовувати аеростат як невеликий вітрогенератор, як аэроплатформу для перевезення будь-якого типу вантажу, - розповідає інженер Omnidea/FCT Ренато Саллес. - На пристрої, який може залишатися у повітрі необмежений час, доречно встановлювати теплові камери для виявлення пожеж - він зможе забезпечити постійне спостереження у будь-якій точці".

Наразі у Omnidea розглядають можливість об'єднати кілька аеростатів-вітрогенераторів в єдину систему, аби виробляти більше енергії.

Відео https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ne_aEa__svo

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Прес-конференція Міністра освіти і науки…

19-03-2015 Anna - avatar Anna

Прес-конференція Міністра освіти і науки України Сергія Квіта та Комісара ЄС з питань науки і інновацій Карлоса Моедаса

20 березня 2015 року відбудеться прес-конференція Міністра освіти і науки України Сергія Квіта, Комісара ЄС з питань науки і інновацій Карлоса Моедаса з нагоди підписання Угоди між Україною і Європейським...

Створено гнучкий нанокомпозит, який само…

20-05-2016 Олена - avatar Олена

Створено гнучкий нанокомпозит, який самостійно регенерує себе після багаторазових поломок

Електропровідні матеріали вже давно є серйозним каменем спотикання для розвитку гнучкої електроніки, оскільки їх властивості помітно погіршуються після фізичної деформації. Однак новий матеріал, створений міжнародною командою дослідників, здатний повністю відновлювати...

Президент України призначив гранти докто…

30-07-2015 Anna - avatar Anna

Президент України призначив гранти докторам наук та молодим вченим для підтримки наукових досліджень

Президент Петро Порошенко підписав розпорядження про призначення грантів Президента для здійснення наукових досліджень десятьом докторам наук та для підтримки наукових досліджень тридцяти молодих вчених на 2015 рік. Коментуючи підписання зазначених документів,...