В стелараторі Wendelstein 7-X отримана перша плазма

Stellator plasma

10 грудня 2015 року німецькі фізики можуть занести до святкового календаря. Відбулась історична подія: вперше запущений експериментальний стеларатор Wendelstein 7-X, встановлений в Інституті Макса Планка з фізики плазми (IPP) в Грайсвальді. В той час як колеги з ITER тільки ведуть будівництво, Німеччина повністю дотримується встановленого плану щодо запуску дійсно керованого термоядерного синтезу.

Вдалий експеримент став результатом дев’ятирічного будівництва реактора з понад мільйоном людино-годин роботи по його збиранню. Монтаж вели з квітня 2005 року до квітень 2014 року, потім розпочалась технічна підготовка до експерименту. Перевірялась кожна технічна система: вакуумні сосуди, система охолодження, надпровідникові котушки та їх магнітне поле, система управління, а також нагрівальні прилади та вимірювальні інструменти.

10 грудня настав той день. Оператори стеларатора подали команду на генерацію магнітного поля і запустили комп’ютерну систему управління експериментом. Вони подали біля одного міліграма гелію в плазмовий відсік, включили НВЧ-нагрів для короткого 1,3-мегаваттного імпульсу — і першу плазму зареєстрували встановлені камери і вимірювальні прилади.

Керівник проекту професор Томас Клінгер (Thomas Klinger) сказав, що по плану потрібно розпочинати саме з гелію, оскільки легше отримати стан плазми. Досліди з воднем почнуть в наступному році.

Перша плазма зберігала стабільний стан 0,1 секунди та досягла температури близько мільйона градусів по Цельсію.

На наступних етапах заплановано збільшення тривалості життя плазми і знайти оптимальний метод НВЧ-нагріву. Експерименти будуть продовжуватися безперервно, виключення буде зроблено хіба що на Новий рік. В січні почнеться підготовка до отримання першої водневої плазми.

Wendelstein 7-X — найбільший в світі термоядерний реактор типа стеларатор. Експериментальна установка покликана перевірити можливість використання такого типа пристроїв в якості енергостанцій. Вартість його будівництва становила 370 млн. євро.

Stellator

Видео https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=u-fbBRAxJNk

Примітка. Слово «пекло» у назві відеоролика є журналістською обробкою слова helium і не несе негативного змісту.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Sikorsky рассказала о разработке вертоле…

12-08-2013 Anna - avatar Anna

Вертолетостроительная компания Sikorsky сообщила о разработке вертолетов с системой искусственного интеллекта. Конечной ее целью является создание автономной системы управления, а пока что летающая лаборатория на основе вертолета S-76 совершила два...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

22-07-2014 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 18.07.-22.07.2014 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Оголошується конкурс проектів з виконанн…

15-02-2016 Олена - avatar Олена

Оголошується конкурс проектів з виконання завдань і заходів програми «Грід-інфраструктура і грід-технології для наукових і науково-прикладних застосувань» у 2016 р.

Наукова Рада та Координаційна робоча група комплексної цільової програми НАН України «Грід-інфраструктура і грід-технології для наукових і науково-прикладних застосувань» у відповідності з Постановою Президії НАН України від 20.01.2016 р. №...