Вінницькі винахідники розробили і успішно використовують унікальну установку, яка спалює 15 видів твердих побутових відходів

Buran 0

Вінницькі винахідники запускають у виробництво унікальну установку «Буран» для спалювання твердих побутових відходів.

Наразі у Вінниці вже створено декілька повністю готових для використання зразків, передає ВінТера.

Винахід, якому досі не має аналогів у світі, розробили в Україні ще 12 років тому.

Установка працює на 15 видах твердого палива: тирсі, стружці, трісках, лушпинні, соломі, полові зернових, відсіві від переробки с/г продукції, подрібнених автомобільних покришках і промаслених речах, підготовленому підстилковому матеріалі з пташників і свиноферм, побутовому смітті, відходах ПХВ, пластику, поліетилену, а також на відходах медичних закладів (шприцах, медикаментах, перев'язному матеріалі), паперової, гумотехнічної і текстильної промисловості. Пристрій також знищує на молекулярному рівні гербіциди та пестициди, які десятки років зберігалися у сховищах.

Пальниковий агрегат серії «БУРАН», який за добу здатний утилізувати до 20 тонн відходів, забезпечує повний розклад шкідливих речовин у високотемпературній камері допалювання.

Установка використовується для нагріву як водяних (для систем опалення), так і повітряних теплообмінників (сушіння зернових, опалення птахоферм, виробничих приміщень, СТО, теплиць),а також може бути під’єднана до парових та водогрійних котлів.

Перші експериментальні зразки «Бурану» створювались у гаражі на задньому дворі приватного подвір'я. Потім розробкою зацікавилась академія наук України. Далекоглядні плани щодо використання агрегату, як джерела біоенергії, були свого часу у президента НАНУ Бориса Патона.

Як зазначає винахідник Петро Стопа, установку «Буран» було включено до державної програми фінансування і на її розвиток виділили близько 80 млн. гривень. «Однак, через значну корупційну складову, кошти повністю не освоїли і впровадження пристрою закинули», - нарікає розробник.

Наразі аграрії Вінничини використовують установки "Буран", підєднуючи до промислових парових котлів та зерносушарок.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Третя Міжнародна науково-практична конфе…

26-01-2012 Олена - avatar Олена

26-28 квітня 2012 р., Санкт-Петербург, Росія Конференція передбачає різноманітні формати: пленарні та секційні засідання, інтерактивні дискусії, конкурси, “круглі столи” за участю представників науки, освіти, практикуючих лікарів, органів влади та бізнесу, іноземних...

Олександр Вілкул відкрив у Дніпропетровс…

30-10-2013 Anna - avatar Anna

Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул за дорученням Президента України Віктора Януковича відкрив у Дніпропетровську Центр інноваційних технологій «Парк ракет». «Дніпропетровщина - космічна столиця України. Саме тут роками створювалася світова історія освоєння космосу. Тривалий...

'Social Robotics and its Sustainability'…

14-12-2012 Светлана - avatar Светлана

A conference entitled 'Social Robotics and its Sustainability' will be held from 10 to 13 June 2013 in Brussels, Belgium.