GE Hitachi Stinger – робот-плавець, який буде оглядати ядерні реактори

Реактори ядерних електростанцій є вельми складними технологічними об’єктами, від безпеки роботи яких залежить багато чого, зокрема, здоров’я та життя багатьох людей. Тому всі елементи їх конструкції з чіткою періодичністю повинні оглядатися на предмет виникнення дефектів і неполадок. В більшості випадків такі огляди проводяться командою підготовлених спеціалістів, які обвішані інструментами та приладами, які діють, просуваючись по розсувним містках, які тимчасово прокладаються над поверхнею резервуара з водою, яка охолоджує активну зону реактора. Однак, така операція, в ході якої необхідно вживати безпрецедентні заходи захисту, не тільки є небезпечною, але й надто трудмісткою і в результаті всього цього, вкрай дорогою.

Для спрощення проведення оглядів конструкцій ядерних реакторів компанія GE Hitachi Nuclear Energy розробила робота під назвою Stinger, робота, здатного вільно переміщуватися під водою за допомогою дистанційного управління, який може не тільки здійснювати огляд, але й найпростіші операції щодо ремонту та очистки елементів конструкцій ядерних реакторів.

Можливості одного робота Stinger дозволяють йому виконувати роботу, с якою може впоратися тільки команда з декількох людей-спеціалістів.

Робот, який чимсь нагадує величезного морського коника, плаває прямо в середині резервуара з водою, що оточує ядро ядерного реактора. Рухається робот за допомогою великої кількості невеликих водометних двигунів, а всілякі вбудовані датчики дозволяють роботові самостійно рухатися по заданому маршруту, підтримуючи необхідну глибину, швидкість і положення в просторі.

Robot plavets 1

Рис. 1.

Високоякісна камера дозволяє оператору, який знаходиться на безпечній відстані від реактора, бачити все в щонайменших деталях, а самим головним є те, що робот може виконувати дії щодо заміни відпрацьованих паливних стрижнів, дозволяючи реактору працювати в безперервному режимі.

«Робот Stinger виконує огляд цілісності зварних швів, одного з головних елементів ненадійності конструкції ядерних реакторів. Він працює за допомогою дистанційного управління, а його конструкція захищена так добре, що вона витримує тривалу дію дуже сильної радіації» – говорить Джеррі Долан (Jerry Dolan), спеціаліст компанії General Electric, – «Робот обладнаний спеціальним гідролазером, за допомогою якого проводиться очищення зварних швів перед оглядом. Зняте HD-відео аналізується на місті та передається інспекторам Комісії з ядерного регулювання (Nuclear Regulatory Commission), які знаходяться в центрі Center of Excellence та проводять більш детальний аналіз отриманих даних».

«Робот Stinger замінює собою команду з восьми осіб, які, стоячи на містках згори камери реактора, використовують мотузки і штанги для очищення елементів конструкції реактора і проведення огляду зварних швів» – розповідає Джеррі Долан, – «Крім цього, робот працює набагато швидше, а зроблена ним зйомка та інші вимірювання забезпечують більш високу точність, ніж будь-які інші методи, використані раніше».

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Валерій Хорошковський взяв участь у през…

25-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Прес-служба Першого віце-прем'єр-міністра У ході робочої поїздки до Донецької області, яка відбулась 21 вересня 2012 року, Перший віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський взяв участь у презентації нового виробництва вітроустановок потужністю 2,5 МВт...

Уряд чекає пропозицій щодо наповнення ри…

19-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Український уряд чекає пропозицій щодо наповнення ринків хай-тек-продукції. Про це сказав глава Державного агентства з питань науки, інновацій, інформатизації Володимир Семиноженко під час ІХ засідання підкомісії Комітету з питань економічного...

Call for proposals 'ERA Chairs Pilot Cal…

19-12-2012 Светлана - avatar Светлана

The European Commission has published its call for proposals 'ERA Chairs Pilot Call 2013', which is coming under the EU's Seventh Framework Programme (FP7).