Як отримати дешеву енергію з води: цікава розробка

Науковці з університету Колорадо в Боулдері розробили новий метод отримання екологічного палива — водню — із використанням сонячної енергії та води. Розробники стверджують, що їхній винахід дозволяє отримувати енергію дешево, а головне — сам процес є екологічним.

energia voda

Візуалізація башти, в якій проходитиме реакція розщеплення води.

Ідея науковців полягає в тому, щоб розщепити воду на кисень та водень за допомогою сонячної енергії. Для реакції потрібні будуть оксиди металів (заліза, кобальту та алюмінію) та високі температури — деякі компоненти потрібно буде розігріти до 1350 градусів за Цельсієм.

Вода буде міститися в спеціальних ємностях, закріплених на вершинах башт на висоті кількох десятків метрів. Направлена на башту велика кількість дзеркал допомагатиме збирати енергію в одній точці і нагрівати окремі речовини до потрібної температури.

Коли оксиди металів нагріваються, атоми оксигену з них вивільняються, а новоутворена сполука притягує до себе вільні атоми оксигену. При взаємодії з водяною парою, яка піднімається при нагріванні, атоми оксигену притягуються до оксидів металів, і звільняється гідроген у формі газу водню, повідомляється на сайті університету Колорадо.

«Ми розробили щось таке, що дуже відрізняється від інших методів. Відверто кажучи, ніхто раніше не думав, що це можливо, — говорить професор Алан Веймер, голова групи дослідників. — Коли ми побачили, що можемо використовувати цей простий та більш ефективний метод [отримання палива], потрібно було змінити своє мислення».

energia voda1

Бенуа Потьє, виконавчий директор Air Liquide, відкриває водневу заправну станцію поблизу Парижа, Франція. Фото: ERIC PIERMONT/AFP/Getty Image

Зручність розробленого методу отримання водню в тому, що вся реакція може проводитись за однієї температури, тобто речовини не вимагають охолодження, як це має бути за прийнятими нині способами виділення водню в лабораторії.

«В той час як ми легко можемо забезпечити температуру більшу, ніж 1350 градусів за Цельсієм, ми хочемо нагрівати реагенти до найнижчої можливої для цих хімічних реакцій температури. Сильне нагрівання може викликати швидке теплове розширення і стиснення, що може призвести до пошкодження як хімічних матеріалів, так і реактора», — говорить співавтор розробки Крістофер Мюніх.

Для того, щоб акумулювати на башті необхідну температуру, дзеркала навколо неї будуть розставлені на площі в кілька тисяч квадратних метрів.

Втім, про комерційний запуск проекту екологічного отримання водню з води поки не йдеться — автор дослідження говорить, що причиною тому є невисока ціна на природний газ.

«При такій низькій ціні на природний газ немає стимулів для того, щоб використовувати екологічну енергію. Мали б бути введені значні грошові штрафи за викид вуглецю в атмосферу, або треба підвищити ціну на викопні види палива», — говорить Алан Веймер.

Зауважимо, що поняття «воднева енергетика» з’явилась у 1970 році, і ряд учених називають її перспективною галуззю завдяки її екологічності. Розроблені й водневі двигуни. Деякі автомобілі та автобуси працюють на водні, і в Європі та США навіть існують водневі заправні станції.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

МІЖНАРОДНИЙ ФОРУМ МОЛОДИХ НАУКОВЦІВ

24-07-2015 Anna - avatar Anna

МІЖНАРОДНИЙ ФОРУМ МОЛОДИХ НАУКОВЦІВ

   29 вересня–2 жовтня 2015 року, м. Дніпропетровськ, Україна                                      Dear friends!   We...

«Агродетокс» – біосорбційний детоксикан…

05-08-2015 Anna - avatar Anna

 «Агродетокс» – біосорбційний детоксикант для очищення ґрунтів від пестицидів

     Для захисту рослин від небажаних мікроорганізмів, тварин і бур’янів у сільському господарстві застосовують спеціальні отрутохімікати – пестициди. Окрім виконання важливої функції знищення шкідників, пестицидам, однак, властиво накопичуватися у ґрунті,...

Електронна петиція Президенту України на…

07-12-2015 Олена - avatar Олена

Електронна петиція Президенту України на підтримку української науки

Триває збір підписів електронної петиції Президенту України Врятуймо науку України! https://petition.president.gov.ua/petition/18178 ТЕКСТ ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦІЇ: Українська наука в небезпеці! Вже багато років поспіль видатки на науку в Україні стабільно зменшуються. Але проект Закону України «Про...