VIII-а Міжнародна науково-практична конференція «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні»

10-11 квітня 2013р. у конференц-залі ПАТ «ДТЕК Західенерго» відбулася VIII-а Міжнародна науково-практична конференція «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії як альтернативні первинним джерелам енергії в регіоні»
Організували конференцію Львівський державний центр науки, інновацій та інформатизації (Лв ЦНІІ), Національний університет «Львівська політехніка» та асоціація «Паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) Львівщини» за підтримки Львівської обласної державної адміністрації і Львівської міської ради. Партнерами організаторів  у проведенні конференції виступили Український інституту науково-технічної і економічної інформації (м. Київ), Інститут геології і геохімії горючих копалин НАН України (м. Київ), Львівський національний аграрний університет, Конфедерація ділових кіл Львівщини.
 
На конференції обговорювався широкий спектр проблем, зокрема:
  • Роль регіональної енергетики в забезпеченні енергетичної безпеки держави;
  • Біомаса;
  • Вітроенергетика;
  • Сонячна енергія;
  • Геотехнологічні методи енергозбереження;
  • Геотермальна енергія;
  • Енергоощадливість;
  • Екологічні аспекти енергозбереження;
  • Техніко-економічні та фінансові аспекти об’єктів енергетики.
Конференція мала широке представництво – понад 50 учасників, в т.ч. з Польщі (місто Жешув), Білорусії (місто Мінськ).
 
З України у роботі конференції взяли участь науковці, фахівці і керівники проектів Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), Київського національного університету технологій та дизайну (м. Київ), Українського науково-дослідного інституту нанобіотехнологій (м. Київ), Ужгородського національного університету, ТзОВ «Управляюча компанія «Вітряні парки України» (м. Луганськ), інституту технічної теплофізики НАН України (м. Київ), ТзОВ «Торгівельний дім «Євротрубпласт» (м. Київ), ПП «Карпатгідропроект» (м. Ужгород), Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут», Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства», НААН України (м. Запоріжжя), Національного університету «Львівська політехніка», Громадської  організації «Громадський інститут охорони природи» (м. Львів) та  інших організацій і установ.
 
На відкритті конференції її учасників привітали доктор технічних наук професор Львівської політехніки Йосип Мисак, Ярослав Шпак – президент асоціації «ПЕК Львівщини», Михайло Яворський – кандидат технічних наук, директор Львівського ЦНІІ.
 
Усі промовці відзначили, що в умовах нестабільності цін на природний газ та нафтопродукти, як для промислово-аграрного сектору економіки, так і для населення, нетрадиційні і поновлювані джерела енергії повинні стати важливим фактором підвищення рівня енергетичної безпеки України та зростання її конкурентоспроможності у світі.
Тому, при наявному високому інтелектуальному потенціалі у нашій державі, потрібно формувати таке соціально-економічне середовище, яке би стимулювало громадян, промислово-підприємницькі структури та інші організації, спонукало б органи виконавчої влади і місцевого самоврядування накопичувати, пропагувати і широко застосовувати знання та інформацію про нові джерела енергії, ресурсо- і енергоощадні технології у всіх сферах економіки, побуті, суспільного життя. Влада, громада, бізнес, наука і освіта повинні зробити все необхідне, щоб інновації, зокрема енерго- і ресурсо-ощадні технології, стали головною рушійною силою економічного зростання України.
 
З першою доповіддю «Роль регіональної енергетики, перспективи та проблеми її розвитку» виступив президент асоціації «ПЕК Львівщини» Ярослав Шпак. Він підкреслив, що особливістю  «регіональної енергетики»» є те, що її електростанції не входять у сферу управління Міністерства енергетики, а в більшій мірі ними опікуються регіональні органи влади і місцевого самоврядування, але, перш за все, самі власники вказаних об’єктів.
Найбільшу частку в регіональній енергетиці займатимуть електростанції із застосуванням відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) – сонячні та вітроелектростанції, котельні та ТЕЦ з використанням біомаси, біогазу.
На жаль  в даний час у Львівській області реально працюючих об’єктів із застосуванням ВДЕ невелика кількість - одна мала ГЕС в с. Явора, Турківського району, одна сонячна електростанція в с. Ралівка Самбірського району. Доповідач зробив висновок, що, незважаючи на існуючі виклики «регіональна енергетика» по всіх технологіях набирає обертів і має хорошу перспективу в Україні.
 
У доповіді «Технічний потенціал відновлюваних джерел енергії у Львівській області» авторський колектив М. Подольський, О. Гвоздевич, Л. Кульчицька-Жигайло (ІГГГК НАН України) підкреслили, що порівняння структури споживання первинної енергії в Україні з країнами ЄС-15, США та у світі в цілому вказує на необхідність оптимізації структури споживання паливно-енергетичних ресурсів в напрямку зменшення частки природного газу та збільшення частки альтернативних видів палива з відновлюваних джерел енергії. Для впровадження відновлюваних джерел енергії (сонячна енергія, енергія вітру, мала гідроенергетика, енергія довкілля, енергія біомаси, енергія біогазу) важливе значення має оцінка їхнього технічного потенціалу, що дозволяє обґрунтовано формувати відповідні розділи в програмах підвищення енергоефективності регіональної економіки.
 
У виступі А. Томільцевої (Київський національний університет технологій та дизайну) «До питання використання вітроенергетичних ресурсів з врахуванням  екологічних проблем» розглянуто питання використання вітроенергетичних ресурсів з урахуванням екологічних проблем на прикладі вітрової електростанції потужністю до 200 МВТ у Джанкойському районі Автономної республіки Крим.
За результатами аналізу та оцінки змін стану компонентів навколишнього природного середовища на об’єктах – аналогах за проектами Кримдіпроводгоспу в межах прибережних захисних смуг водних об’єктів за період експлуатації вітрових електростанцій забруднень водних об’єктів або прибережних смуг не виявлено.
 
Питанням підвищення  ефективності використання геотермальної теплоти була присвячена доповідь творчого колективу з НУ «Львівська політехніка» під керівництвом професора Мисака Й.С.
Було відзначено, що найбільш сприятливі умови для отримання термальних вод існують у межах рівнинної частини Закарпаття. А перевагою використання Гео ТЕС є їхня екологічність.
 
Науковець Роман Андріюк (Інститут географії НАН України) у доповіді «Альтернативна енергетика як сучасний тренд енергозбереження та екологічної безпеки України» акцентував увагу на тому, що з огляду на критичний рівень забруднення  довкілля в Україні та низьку енергоефективність економіки країни питання дослідження впровадження альтернативної енергетики в життя стає актуальним. Зрозуміло, що використання альтернативних джерел енергії не вирішує у найближчі роки всі екологічні та енергозберігаючі проблеми, але чітка орієнтація на них дасть реальні результати, зміцнить енергетичні позиції та підвищить екологічну безпеку України.
 
Досвідом використання біомаси, як альтернативного джерела енергії у Польщі, поділилися фахівці В. Горул та А. Гула з Краківського університету науки і технологій.
 
Науковий співробітник Д. Корінчук з Інституту технічної теплофізики НАН України зупинився на проблемах розробки методів отримання висококалорійного біопалива на основі торфу і біомаси.
 
Цікавими також були виступи Антона Сафонова (ТОВ «Управляюча компанія «Вітряні парки України», м. Луганськ), «Успішний досвід реалізації проектів у вітроенергетиці України», Юлії Завальоної (ГО «Громадський інститут охорони природи»), «Підсумки розвитку відновлюваної енергетики України в 2012 році і її роль в регіональному забезпеченні електроенергією» та інших. Під кінець роботи конференції її учасники відвідали лабораторію відновлюваної енергетики Львівського національного аграрного університету.
 
Підсумки конференції підвели президент асоціації «ПЕК Львівщини» Ярослав Шпак і професор Львівської політехніки Йосип Мисак.
 
Інформація підготовлена:
к.т.н. Яворський М.С. - директор Лв ЦНІІ
Муха О.В. - заступник директора

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Сильні університети для сильної Європи

09-06-2015 Anna - avatar Anna

Сильні університети для сильної Європи

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала делегація ректорів польських ВНЗ. Результатом обговорення перспектив розвитку співпраці ВНЗ Республіки Польща та України стало підписання Угоди про співробітництво між ДНУ та Сілезьким...

Про круглий стіл з питання: “Стратегія р…

07-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

07 листопада 2012 Події 6 листопада 2012 року на базі Інституту овочівництва і баштанництва НААН під головуванням академіка-секретаря Відділення рослинництва НААН, доктора с.-г. наук, академіка НААН Іващенка О.О. відбувся круглий стіл...

Інформаційний день «Горизонт-2020: участ…

15-06-2016 Олена - avatar Олена

Інформаційний день «Горизонт-2020: участь у підготовці проектної заявки, її зміст і особливості»

22 червня 2016 року Національний контактний пункт «Здоров’я, демографічні зміни та добробут» у межах програми ЄС «Горизонт-2020» проводить інформаційний день «Горизонт-2020: участь у підготовці проектної заявки, її зміст і особливості». Учасники...